Fiecare semnatura electronica e o insula…

Băi, ia, staţi comod în papuci, să vă explic procedurili de folosire a semnăturii electronice în Românioara.

Deci te duci cu roaba de acte. Vezi că-s doar patru firme-n toată ţara care dau semnătură electronică. Firma 1, firma 2, firma 3 şi firma 4.

Firma 1 lucrează numai cu Internet Explorer. De Firefox n-a auzit, la Opera nu se duce, Chrome nu ia că nu i-a dat la farmacie decît calciu cu magneziu, Safari nu practică_că nu-i fire aventuroasă.

Firma 2 lucrează numai cu Internet Explorer. Se aplică toate cele de mai sus.

Firma 3 lucrează numai cu Internet Explorer. Vezi mai sus.

Firma 4 lucrează numai cu Internet Explorer. Şi cum ziceam.

 

Deci te-ai dus cu roaba de acte la una dintre firmele de mai sus, care lucrează numai cu Internet Explorer. Dai actele, primeşti un progrămel. Trebuie să-l instalezi. Te duci acasă/la firmă şi-l instalezi. Cînd să-l foloseşti, vezi că nu merge decît în… oh, ce surpriză, Internet Explorer. Cum vezi asta? Fiindcă ai încercat să-l deschizi în Firefox şi ţi-a blocat calculatorul.

Suni la firma de la care l-ai luat. Mai exact ăsta e momentul în care afli că progrămelul merge numai în Internet Explorer.

Deblochezi una-alta, eventual dai un reboot, şi deschizi progrămelul în Internet Explorer. Cînd să-l foloseşti, ţi se, ai ghicit, blochează ceva.

Suni la firma de la care ai luat progrămelul care merge numai în Internet Explorer şi le spui că deşi l-ai deschis în Internet Explorer tot ţi s-a blocat, cam la fel ca prima dată, cînd dintr-o eroare odioasă nu-l deschiseseşi cu Internet Explorerul. Eşti întrebat dacă ai instalat în sistem şi Firefoxul. Ai, şi ce dacă ai? Tu ai deschis progrămelul cu Internet Explorerul. Nu contează, oricum trebuie dezinstalat Firefoxul, pentru că progrămelul putincios interferează cu el şi duce la blocări şi diverse erori.

„Şi să ştiţi că mai interferează şi cu alte programe“, fapt pentru care soluţia este simplă: îţi cumperi un calculator separat, numai cu sistemul de operare pe el, şi ăla numai Windows, nici un alt program, nici un alt utilitar şi, desigur, nici un alt browser în afară de Internet Explorer. Acest ogor virgin îl însămînţezi, delicat, cu progrămelul de semnătură digitală, şi-atît! Închizi frumos, tragi husa, pui mileul deasupra şi încui uşa să nu intre motanul ăla diliu, că nu ştii ce mai iese din interferenţele astea, nu ştii!

16 comentarii

  1. hahaha (scuză-mă că râz de necazul altuia). hahahaa internet explorăr scuză-mă iar

  2. Pai daca pe PCul virgin pe care n-ai decit windows si internetexplorer si generatorul de semnaturi nici nu-l conectezi la Internet ai o semnatura foarte foarte securizata.

  3. Poti sa incerci altfel. Instalezi o versiune a binecunoscutului Windows intr-o masina virtuala cu Virtual PC sau VmWare, il lasi virgin doar cu Internet Explorer, si il pornesti doar cand ai nevoie de el. Fisierele pot fi accesibile in retea, direct de pe calculatorul gazda, cu conditia ca PC-ul Gazda sa aiba IP diferit de PC-ul virtual… Procedez la fel pentru Online Banking la B Transilvania care…..ai ghicit, nu merge decat cu Internet Explorer. ( Ubuntu 10.10)

  4. @puck, n-ai nici o scuză! cum poţi să rîzi de internet explorer? cum, cînd alţii plîng cu lacrimi amare? :))

    @A: păi, cred că tocmai asta-i ideea, aici stă forţa semnăturii…

    @Bogdan: cititorii mei (toţi cei trei) îţi mulţumesc pentru variantă.
    totuşi, problema nu era să găsim noi soluţii de rezolvare a problemei, problema era să nu existe asemenea probleme din capul locului, că nu-i poţi obliga pe toţi cei care au nevoie de semnătură virtuală să devină brusc versaţi într-ale protecţiei sistemelor prin vmware.
    …şi ce ne facem dacă progrămelul cel putincios „interferează” şi cu utilitarele astea?
    da’ ce ne facem dacă-ntro bună zi începe de interferează cu butonul de Start? cu poza de background? cu monitoarele sub nouăşpe inci? cu titularul semnăturii?

  5. cu motanul si alte oratanii sigur interfereaza! stii tu, animale diabolice :))

  6. oraclele pe care l-am instalat eu pe xp pe vmware pe vista n-a mers decît pînă la primul restart. deci da.
    dar vorba vidalului: OAAAT?!?!
    şi, în plus: dacă pui calculatorul-cu-browser-unic pe balcon, cum mai scoate puştiul negru legumele din podea? ;))

  7. ocazie cu care anunţ oficial că puştiul negru a terminat toate legumele :((

  8. să „plantezi” altele, zic, dacă mai seminţe 😉

  9. n-am mai găsit… 😦

  10. Hihi. Ce e mic (relativ), negru (absolut) si pliveste legume pe plantatie? Exact, Vidalu’, dupa ce a folosit Internet Explorer 😛 Ia de aici ceva frumos, poate-ti trece: http://www.fotografiiromania.ro/

  11. ah, imaginile alea-s numai bune să-mi amintească de cîtă vreme caut o casă potrivită într-un loc potrivit… :))

  12. Şi… sigur nu tre’ să ai SO original pe PC-ul ăla pe care-l ţii special pentru semnătură? Că la cât costă un windows, îmi bag picioarele şi mă semnez ca bunică-miu cu amprenta digitală muiată-n tuş.
    Povestea asta a ta mi-a amintit de un banc:
    Î: Care-i asemănarea între Windows OS (oricare) şi un submarin?
    R: Cum deschiz o fereastră, cum ai o problemă.

  13. acuma, io ar fi frumos să zic că oricum ar trebui să avem sisteme de operare licenţiate pe orice calculator şi că dreptul de proprietate intelectuală şi dacă şi parcă.
    asta în caz că părerea mea sinceră n-ar fi că windows-ul este nesimţit de scump – şi nu mă refer la raportul preţ/calitate, ci la ce reprezintă un sistem de operare în ziua de azi, la cîte vînzări are, la diverse cerinţe mai mult sau mai puţin oficiale a căror îndeplinire depind de calculatorul cuiva. şi, da, e ca la piaţă, unde ţăranii preferă să arunce marfa stricată de atîta aşteptare decît să mai scadă din preţ. veniturile din vînzarea de soft sînt umflate cu pompa. excedentul ăsta inimaginabil e folosit în bună măsură pentru extinderea unor mamuţi cărora le pasă tot mai puţin de produsul final, pentru că devine tot mai greu şi mai complicat să se autoîntreţină, ca dinozaurii pe vremea foametei. îngurgitezi, din disperare, orice, şi nu-ţi mai pasă, ca pe vremuri, să-ţi pută rahatul a flori, poa’ să pută oricum, numai să iasă.
    s-a dovedit deja cu asupra de măsură că nu-ţi trebuie trusturi de mii de oameni cu putere de calcul cît să mişte luna de pe orbită ca să faci un soft bun şi prietenos. deci argumentul ăsta cade. următorul care-ar mai fi?

  14. Semnatura despre care vorbesti e chestia aia pentru care platesti 50 de euro ca sa depui la finante declaratiile pe care statul, prin lege, te obliga sa le depui?
    Ca sa stiu sa ma opresc la timp din demers 🙂

  15. 50 de euro? atît înseamnă trei milioane şi ceva…? 😦

  16. […] SRSFF, Cititor SF, Fan SF, Vlad T. Popescu, Oana Stoica Mujea, Ovidiu Crâznic, Sebastian Corn, Vidal, Ştefana Czeller, Diana Alzner, Vania, Caius,Teo Negură, Mirela Pete, Psipsina, Costi Gurgu, […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu