Sictir, fă Royalo!

Ăştia dintre noi care mai au animale de casă şi nu le hrănesc cu pene şi gheare pisate botezate Whiskas, ci strîng cureaua şi le cumpără hrănuri fabricate de alde Hill’s, Royal Canin sau Sanabelle şi alţi scumpi ca ei, ăştia, zic, ştiu că a existat o perioadă grea pentru naţiune: aia în care Royal Canin, stricîndu-se la burtă după ce-a mîncat furnizor împuţit, a renunţat să mai exporte către România pînă-şi găsea alt intermediar. Mult a durat seceta, fraţilor, dar am răzbit. Pachetele de RC au reînceput a cădea peste ţărişoara noastră precum binecuvîntaţii stropi de ploaie în deşert, iar noi, nevrednicii enoriaşi, am ieşit din casele noastre cu traistele larg deschise şi cu portofelele aşijderea, să ne bucurăm de bunătăţile Occidentului. Aferim!

(aici se introduce scîrţîitul acela de stop forţat şi derulare înapoi)

Zilele trecute am făcut o nouă comandă de haleală uscată pe petmania.ro. Cum însă, pînă să se pogoare asupra mea Sahara de nisip cu lavandă şi ambrozia de Royal Canin cu pui şi somon, fiarele nehalite rămăseseră… nehalite, am dat o fugă pînă la cabinetul veterinar şi-am luat oarece Biomill. Sau mai bine zis am sunat pe cineva care în drum spre mine trecea pe-acolo.

Vine persoana cu punga, mi-o dă, eu o dezleg şi pic d-a-mpicioarelea. Două, dacă nu trei feluri diferite de boabe – după culori şi mărimi.

Mă fac verde, înşfac persoana de mînecă şi mergem împreună la cabinet. În faţa ochilor mei usturoiaţi, asistenta desface o pungă nou-nouţă de Biomill ambalat la mama lui elveţiană. Înăuntru, acelaşi amestec dubios.

Şi-atuncea mi s-a pus o pată pe creier. Sau mi s-a luat o ceaţă de pe ochi. Sau mi s-o fi luat ceaţa de pe ochi şi mi s-a pus pe creier, nu ştiu exact. Am taiat scurt Biomill-ul de pe listă şi-am aşteptat spumegînd să-mi vină la uşă pungile cu Royal Canin comandate online.

Şi mi-au venit. Înăuntru, totul în regulă, dar pata mea de pe creier, nu şi nu, precum fantoma din Star Wars, se profila lugubru şi complota la adăpostul celor doi neuroni (ai mei) împotriva cavalerului fără teamă şi prihană occidental. La sfatul ei parşiv, m-am pus pe analizat etichetele nutriţionale de pe pungi.

Deci sictir, fă Royal Canino! Primul ingredient (deci aflat în cea mai mare proporţie în mîncarea aia) e glutenul de porumb. Gluten de porumb să mănînci tu, fă, nu pisicile mele.

Şi drojdie şi pulpă de sfeclă să-i dai lu’ mă-ta la micul dejun. Şi BHA şi gallat de propil să le dai la copiii tăi înainte de teza la chimie. Cum am zis, sictir!

Azi m-am dus şi-am cumpărat mîncare umedă, la plicuri. Încet-încet, o să dezvăţ eu fiarele de „mîncare uscată”, fie ea de la (sictir, fă!) Royal Canin sau de la oricare alţii, după care, tot încet-încet, o să le trec pe chestii mai apropiate de ce-a văzut maţul lor de cînd Darwin le-a făcut. Carne crudă, organe, gălbenuş de ou, poate kefir, poate oleacă de brînză, categoric oase.

Deci înc-o dată, în loc de la revedere: Sictir, fă Royalo!

(p.s.: Încă mă mai gîndesc cu ce să înlocuiesc căcatul de „mîncare specială pentru pisici cu struviţi” de la Hill’s, pe care o mănîncă de-atîţia ani întîiul motan al domeniilor şi care-i o porcărie de cinşpe ori mai cruntă decît RC. Adică, da, după compoziţie, struviţi n-o să mai producă rinichii lui niciodată, da’ să vedeţi ce franjuri frumoase vor produce alealalte organe…

Sictir, mă, cu mîncărurile voastre uscate cu tot!)

Reclame

101 comentarii

 1. Eu am inlocuit RC la criza amintita cu o marca despre care stiam de mult timp ca e buna. Ba chiar am fost bucuros ca fortat de imprejurari am avut ocazia sa fac schimbarea. Papa se numeste ACANA, este produsa intr-o singura fabrica din Canada si pare misto la compozitie. Nasol e ca nu prea o gasesti. Eu iau de la pentruanimale.ro, saci de 3 kg. O sa caut un sac prin casa si-ti scriu compozitia. Site-ul acana este http://www.championpetfoods.com.

 2. Am gasit sacul… . Here we go:

  Chicken meal (low ash), fresh boneless chicken meat, steamed oatmeal, chicen fat, ground whole flaxseed (natural source of Omega 3), herring oil (natural source of DHA and EPA), chicken broth, canola oil, yeast extract (MOS), chicory root (FOS), yeast culture (saccharomyces cerevisiae fermentation solubles), yucca shidigera, marigold extract (source of lutein), rosemary extract, whole garlic, Atlantic kelp, carrots, parsley, tomatoes (natural source of lycopene), apples, cranberries, sea salt, potassium chloride, choline chloride, lysine, vitamin A supplement, dl alpha-tocopherol acetate (vitamin E), methionine, L-carnitine, vitamin D3 supplement, *iron Bioplex, zinc Bioplex, *manganese Bioplex, biotin, copper Bioplex, niacin, riboflavin, thiamine mononitrate, pyridoxine hydrochoride (source of vitamin B6), vitamin B12, calcium iodate, folic acid – *chelated mineral.

 3. (Bagasera Acana cinda si pe petmania, dar am impresia ca iar n-au…)
  Mersi, drace, de vizita si comentariu. Daca nu-ti e prea mare osteneala, scrie, cind s-o putea, si compozitia, sa traiesti.
  O problema cu mincarea uscata mai e si aia ca… e uscata. Pisicile si-asa beau putina apa, mincarea uscata nu contine apa aproape deloc, scorpiile mici nu vor sa bea mai multa, si-uite-asa ajunge motanul hranit cu mincare speciala pentru rinichi sa faca blocaj renal…
  Mincarea umeda contine in general 80-85% apa… ceea ce-nseamna ca dai un ban, da’ macar stii ca nu primesti nimic :)). Vestea buna e ca proportional creste hidratarea si scad carbohidratii.

 4. Protein (min) – 32%
  Fat (min) – 20%
  Moisture (max) – 10%
  Fiber (max) – 2,5%
  Omega 6 (min) – 3,8%
  Omega 3 (min) – 1,0%
  Taurine (min) – 0,16%
  Magnesium (max) – 0,09%
  Starch (max) – 23%
  ME (mn) – 4250%Kcal/kg

  Iar legat de compozitia de mai sus, pe sac scrie mare 60% Chicken. Iar apropo de pliculete… alea sunt si mai nasoale decit crontanelele. Vezi la compozitie: meat – 4%… yuukkk!

 5. da, la motani e nasol, mai ales daca sunt castrati… Dar in principiu in crontanele baietii baga sare mai multa tocmai ca sa le determine sa bea apa. Teoretic, daca nu e motan si daca nu are o predispozitie, mincarea asta premium ar trebui sa fie suficiet de bine echilibrata pentru a preveni formarea struvitilor, fara sa fie nevoie de diete. Dar daca doctorul spune dieta, atunci dieta e sfinta, nu-i de joaca :-(.

 6. (pai, drace, meat 4%, dar aia e meat, nu chicken meal, de pilda. si din moment ce 84% e apa…)
  da’ sa stii ca nu ma ajuta ce mi-ai scris tu acolo, ma interesa compozitia propriu-zisa, ingredientele. ca 32% proteina din carne e una si 32% proteina din soia…
  deci in afara de inscriptia mare cu 60% chicken e important de stiut ce chicken e ala. carne sau… ‘meal’. in plus, daca restul de 40% e reprezentat de cereale, drojdie, gluten si alte rahaturi, sanatatea-i asigurata 😀 )
  pe de alta parte, am hotarit ca pliculetele si conservele sint pasul intermediar spre carnea cruda si galbenusul de ou. si, desigur, solutia de rezerva in caz de ‘n-am avut timp sa merg la macelarie’.

  sarea mai multa bagata in crantanele NU ii determina sa bea mai mult. verificat pe motanul care maninca dieta (fiindca a facut struviti acum o vreme). problema cu dieta aia e ca il va imbolnavi de altele, din lipsa de nutrienti si din prea mare bogatie de carbohidrati.

 7. vezi mai sus compozitia. Al doilea mesaj :).

 8. :))) ce tare sint… nu-l vazusem! si nici instiintarea despre el nu-mi venise pe mail…
  misto de acana asta ca foloseste tocoferol, n-are nenorocirile alea de prezervative si antioxidante toxice care sed bine-mersi in royal. nasol de acana asta ca incepe cu chicken meal. adica resturi de carne de proasta calitate, procesate la greu. misto ca nu contine ‘by-products’ (care sint toate celelalte parti din animal in afara de cartea animalului :D). nasol ca mint ca niste gazete comuniste (rozmarinul ala e trecut pe post de imbunatatire, cind el n-are nici o valoare pentru pisici, il baga doar fiindca are proprietati conservante).
  in rest… yucca, marigoaldele, patrunjelul, rosiile, merele si alealalte minunatii sint alte siraguri de minciuni nesimtite. adica se bazeaza pe faptul ca omul le stie ca fiind bune pentru sanatate, dar nu stie pentru sanatatea cui. ca pentru a pisicii, nu, in nici un caz. ne vind mincare pentru animale de parca ar fi mincare pentru noi, pe baza simplului rationament ca noi sintem aia care dau banul, deci tre’ sa ne placa noua…

  sa mai adaugam si fine print-ul: majoritatea vitaminelor si-a mineralelor cu care ne scot ochii pe etichetele de pet food se distrug in procesul intens de fabricare a crantanelelor astora.

  ca sa inchei: din lista de procente deduc ca aproximativ 30% din continut e reprezentat de carbohidrati. Cam de trei ori mai mult decit maximul admis daca vrei sa-ti tii pisica sanatoasa (pe termen lung).
  😦

 9. Din ce am cautat si eu cu ceva vreme in urma cind am vrut sa aflu cu ce naiba imi hranesc blanoasa, stiu ca „meal” nu inseamna deloc „resturi de carne de proasta calitate, procesate la greu”. Este carne de pui procesata, procesarea constind in indepartarea apei si a grasimii. Este adevarat ca prin definitie ea poate contine organe, (sunt excluse prin reglementare: ghearele, oasele, pielea etc, ingrediente din asa numitul „by-product”) dar aici sunt 2 chestiuni: 1) nu inseamna ca e produs integral din organe si 2) nu sunt convins ca este rau pentru matza sa haleasca si bucati de organe. Deci diferenta dintre chicken si chicken meal este ca a doua este procesata. Si e si normal sa fie procesata dn moment ce trebuie sa ajunga sub foma de crontanele deshidratate.

  Sa revenim acum la dilema: hrana industriala vs. hrana preparata in casa. Nu sunt convins ca a doua varianta este mai buna. Si nu sunt convins ca toate mincarurile aflate pe piata sunt produse din resturi. Sa tinem cont ca produsele astea au trecut testul timpului in crescatoriile din occident. Si ma refer acum la canise. La 10 ciini nu le poti face de mincare. Sunt canise care au crescut deja mai multe generatii cu astfel de hrana industriala si nu au renuntat la ea. In principiu ele ar fi trebuit sa fie primele care sa o reclame, avind in vedere ca reprezinta un factor major in succesul business-ului lor. Stiu chiar o canisa foarte buna de malamuti din Romania care si-a hranit o buna perioada latratorii cu Acana.

  Eu nu sunt convins ca e mai buna mincarea facuta in casa. Nu stiu daca vei reusi sa potrivesti de fiecare data proportiile de nutrienti, nu stiu daca vei avea mereu timpul sa gatesti pentru matze, va fi o mincare rapid alterabila (nu o poti lasa de dimineata pina seara in castron pe caldurile astea). Iar daca vei alterna mincarea gatita cu cea industriala cu siguranta vei face mai mult rau decat bine. Veterinarul meu, un tip tare priceput, m-a invatat sa nu-i schimb mincarea matzei (nu mi-a recomandat o marca anume – ca sa nu-l banuim de oaresce interese :). Si este normal, organismul se adapteaza la un anumit tip de aliment (mi-a explicat el ceva cu enzimele, dar eu tufa, nu am retinut).

  Si, inca o data, nu cred ca toata mincarea asta industriala e crap. Ar fi absurd si din punct de vedere economic. Un producator de premium sau super-premium cred ca se uita la pretul de productie dupa ce se uita la rezultatele oferite de produsul sau. Eu am vazut la cabinetul veterinar. Animalele hranite cu marci premium arata bine. Au energie, blana luceste, nu au eczeme, nu le cade parul, etc. Mi-e greu sa cred ca este atit de desteapta hrana asta incit desi este daunatoare animalului, reuseste sa-i ofere o aparenta de sanatate atit de buna la exterior.

  Well, cam asta e. Eu nu sunt un sustinator infocat al hranei industriale, dar cred ca anumite marci, anumite prduse sunt sanatoase si pe termen lung sunt mai benefice pentru animal decat hrana gatita in casa. Uite, un ultim exemplu: cum vei adauga taurina in mincarea pisicii? Un redbull dupa carnita fiarta? 🙂

  Off, nu-mi vine sa cred cit am scris… acum, gata, pauza o luna…

 10. • „nu sunt convins ca este rau pentru matza sa haleasca si bucati de organe”

  nici vorba. organele sint hranitoare.

  • „Deci diferenta dintre chicken si chicken meal este ca a doua este procesata. Si e si normal sa fie procesata dn moment ce trebuie sa ajunga sub foma de crontanele deshidratate.”

  pai, si crontanelele deshidratate pe care scrie chicken, nu chicken meal, nu tot…
  crontanele deshidratate sint? 🙂 diferenta e ca a doua e de mai proasta calitate si de-aia trebuie procesata ‘la greu’.

  • „Si nu sunt convins ca toate mincarurile aflate pe piata sunt produse din resturi. ”

  normal ca nu. alea pe care scrie ‘chicken’, nu ‘chicken meal’ sau ‘chicken by-products’ sau mai stiu eu ce dupa chicken, alea nu sint produse din resturi. de n-ar avea si alte porcarii pe linga carne, ar fi grozav…

  • „Veterinarul meu, un tip tare priceput, m-a invatat sa nu-i schimb mincarea matzei”

  avea dreptate omul. singurul lucru de adaugat e ca mincarea mitei e carnea, nu legumele cu cereale… ‘a nu se schimba carnea’ 🙂

  • Argumentul caniselor NU ma poate convinge. Canisele sint prin definitie industrii. Nici una nu-si va permite sa cheltuiasca timp si resurse pe mincare facuta cu minuta. Desi… desi… sint destui crescatori care prefera de departe sa-si hraneasca animalele cu carne cruda si oase.
  In plus, la virsta la care incep sa se vada rau efectele mincarii inadecvate deja animalele valoroase sint iesite din cimpul competitional iar cresterea lor nu mai intereseaza canisele.

  • „Si, inca o data, nu cred ca toata mincarea asta industriala e crap. Ar fi absurd si din punct de vedere economic.”

  Intii ca nu e toata crap. O mare parte e crap, restul e pe aproape. Si nu, n-ar fi absolut deloc absurd economic. Nutrientii din cereale sint incomparabil mai ieftini decit cei din carne. In plus, e ca la oameni: fara a cadea in paranoia, exista o industrie farmaceutica care prospera de zici ca vinde petrol.

  • „Eu nu sunt un sustinator infocat al hranei industriale, dar cred ca anumite marci, anumite prduse sunt sanatoase si pe termen lung sunt mai benefice pentru animal decat hrana gatita in casa.”
  Nici eu nu sint un atacator infocat al mincarii industriale, dar dupa ce-am batut netul de-am timpit si-am vorbit cu medici si de-aici, si de-afara, cred ca, pe termen lung, ele nu sint deloc benefice, ba dimpotriva.

  • „Uite, un ultim exemplu: cum vei adauga taurina in mincarea pisicii? Un redbull dupa carnita fiarta?”

  :)))))
  da’ iti dai seama ca taurina din redbull, la fel ca si cea din hrana deshidratata, este SINTETICA, spre deosebire de aia pe care si-o ia animalul linistit din carne, care e NATURALA? Deci la ce i-as da f’un redbull dupa carnita (cruda)? 😀

 11. pfuuuhhh… ce tari sunteţi, băi…. mamă…
  m-aţi dat pe spate! pe bune!
  şi io, care intrasem pă comenturi doar pentru că vroiam să strig: jos globalizarea… mai bine tac.

 12. @corn: lasa, striga linistit, io te sustin! 😀

 13. Esti convinsa ca vei asigura toate substantele necesare cu carne cruda, ou, brinzica etc si asta in proportiile corecte?
  Stai un pic… Carne cruda??? Aia din supermarket de la caserole o vei da cruda matzelor?
  Esti sigura ca vei evita aparitia struvitilor?
  Vei reusi sa gatesti zilnic pentru ele?

  Argumentul canise eu spun ca sta in picioare. Nu poti sa iei animalul la batrinete si sa spui: are boala aia sigur e de la mincarea pe care a mincat-o in timpul vietii. Poate e de la poluare, de la stres etc. Daca in timpul vietii animalul este sanatos, arata bine, nu e apatic, ii straluceste blana, nu-i cade parul etc.. atunci cum de hrana ar fi daunatoare? Hrana o maninca zilnic. Efectele negative ar trebui sa apara mai repede nu la 10 ani.

  P.S. – alo, tovarasii producatori de uscatele, banii ii virati in contul ala de vi l-am zis, da?

 14. drace, pe cuvintul meu, ii voi asigura substantele necesare cu carne cruda, ou, brinzica etc, vreau sa zic substantele necesare pe care mincarea uscata NU le asigura desi tipa ca DA.
  yep, acarne cruda. uneori gatita.
  motanul care mi-a facut struviti a mincat numai mincare scumpa si superlaudata. pina a facut. struviti.
  pisica mea care maninca numai mincare scumpa si superlaudata e grasa (desi face miscare, ca are si cu cine, si cu ce, vorba cintecului), are probleme digestive si tartru.
  pisica mea care a murit la 17 ani mai in primavara avea toti dintii in gura, sarea aproape un metru de jos pina in cosh, a vazut veterinar la fata doar cind am castrat-o si a mincat toata viata pui, vitel si oase. nici macar vreun supliment cu vitamine l-a luat vreodata, iar acum, inainte de moarte, cind am dus-o la vet fiindca nu mai voia sa manince, au zis ca n-au mai vazut asa blana nici la pisicile de 10 ani, daramite…

  sint doar trei cazuri, nu o statistica, stiu. dar am un sac de argumente pe linga ele, iar pentru mincarea uscata, doar o poseta.

  • „Efectele negative ar trebui sa apara mai repede nu la 10 ani.”

  Exact ca la om, depinde de la organism la organism. E plin orasul de adolescente pe care fast-food-ul le-a cadorisit cu celulita. Alte boli cauzate de nutritie se manifesta dupa virsta de 30, 40 sau 50 de ani. In plus, fiecare cu-a ma-sii, cum ziceam.
  Struviti? err… Sint niste studii inca de prin doua mii si ceva care au demonstrat legatura de cauzalitate directa dintre carbohidrati („Starch 23%”…) si struviti. (Absolut paralel cu asta s-a demonstrat si ca prezenta fibrelor in haleala mitelor nu-i ca prezenta fibrelor in haleala noastra. Intr-a lor, accentueaza eliminarea de minerale, deci pe linga Acana ta sau Royal Caninul meu le-ar mai trebui si niste suplimente…)

 15. (nu gasesc acum pe net. erau japonezi aia cu studiul, dar imi pare rau, in momentul asta n-am alte detalii.)

 16. ce ma enerveaza wordpressul asta ca-mi face el mutre din orice paranteza, fir-ar sa fie!

 17. sa o luam pe rand, ca m-ati zapacit.

  marele maestru al tuturor pisicilor (cu coada sau fara) mananca hills sau royal canin sau altele asemenea. de motanul meu e vorba, fireste. e castrat bietul de el, dar nu il tin la dieta. ar trebui? pana acum nu a facut struviti, asa ca il hranesc simplu cu mancare d-aia cu PH control. ii mai dau din cand in cand niste mancare umeda si niste pui, dar atat. am mers si eu pe sfatul doctorului, care mi-a recomandat mancare premium si m-a avertizat sa nu-i dau mancare facuta in casa or something. e ‘bine facut”, ca sa zic asa, dar nu gras, alearga, miorlaie si nu pare sa mai ia in greutate, cel putin acum. blana arata destul de bine, chiar sunt mandru de ea 🙂

  cu pisica fac la fel, mai ales ca a avut o alergie recent. again, doctorul mi-a spus sa am grija ce-i dau sa manance. ea e putin mai grasuta dar am inceput sa-i mai iau si mancare light.

  adevarul e ca n-am avut curiozitatea sa ma uit pe punga de royal, dar what should i do? sa gatesc mancare pentru a le schimba dieta nu pot nici daca as vrea. sa schimb pe alte chestii care se gasesc in romania nu stiu daca merita. i mean ok, pot incerca alta mancare premium in masura in care va aparea pe piata, dar ma indoiesc ca va fi mai buna. am vazut pe niste siteuri straine diverse tipuri de mancare interesante, dar erau firme mici si nu stiu daca vor ajunge vreodata aici.

 18. Desi eu n-am pisica, va pot impartasi ceva folositor.
  Am lucrat, acum ceva vreme, intr-o agentie de publicitate. Agentie care avea in portofoliu si niste branduri de hrana pentru caini/pisici.
  Ei bine, account directorul pe aceste branduri s-a dus la o intalnire regionala cu toti cei care se ocupau de aceleasi branduri. Naiba stie ce faceau acolo, isi impartaseau experientele, li se tineau cursuri despre produsele pentru care faceau publicitate etc.
  Cand s-a intors, mi-a impartasit cate ceva din ce aflase. Cel mai important: pisicile NU au nevoie de toate chestiile alea din cauza carora te scandalizasei si tu (sfecla, gluten de porumb, drojdie etc.). Ele traiesc cel mai bine cu CARNE si atat, fiind, in principiu, carnivore. Doar ca omului ii suna mai bine, nu stiu de ce, sa vada ca-i mai da pisicii si-o leguma si-o crantanea si-un aditiv (probabil tot pe principiul de care vorbiserati „Daca-i bun pentru mine, e bun si pentru pisica”).
  Sincer, auzind chestia asta de la un producator de crantanele si alte asemenea minunatii (prefer sa nu dau nume), as tinde sa-l cred. Dar el isi vinde in continuare produsele bine-mersi, ca nu-i prost sa faca publica aceasta informatie.

 19. @subdeal: eu i-am dat motanului urinary si s/d doar dupa ce a facut struviti, nu inainte.
  de rest… nu ma pregatesc sa le gatesc propriu-zis. am inceput deocamdata cu schimbarea de pe hrana uscata pe hrana umeda, ca macar sa aiba mai multe lichide.

  @oompa: ma scandalizasem la aditivii toxici si ma scirbisem la legumele inutile, exact cum zisesi si tu. dam o multime de bani pe chestii care nu le folosesc la nimic. si nu-i vorba ca dam o multime de bani, e vorba ca tot nu maninca ce le trebuie.

 20. ba, vidale, da’ ce de probleme mai ai, ma!
  coarne, shefu’! las-o, asa cum a picat, cu globalizarea asta… mama lor da capitalishti care nu mai shtie ce ca faca cu banii…
  Tantzooo!
  id.

 21. ca = sa
  logic, nu?

 22. şi eu îi dau lui Pulişor hrană umedă multă, şi gălbenuş de ou, şi carne şi iaurt.
  Azi, la recomandarea vetului, am cumpărat Sanabelle pentru prima oară.
  light.

  Anul trecut, deşi i-am dat NUMAI Hill’s şi Royal pentru mâţe castrate, sensibile, fiţoase şi delicate, a făcut un blocaj renal de-a stat o lună cu sonda în puţulică – de era mai-mai să rămână fără nomen … şi fără omen 😦

 23. Am recitit comentariile si cred ca fervoarea cu care sustin mincarea industrala poate parea deplasata. Dar exista o explicatie 🙂 M-am luptat ani de zile cu mai multi proprietari incercand sa-i conving sa nu-si mai hraneasca matzele cu parizer , cirnati, sarmale, ciorba de cartofi, ciuperci la cuptor, ardei umpluti, mici si iaurt cu fructe (si evident zahar!). De aici am ramas setat cu indemnul: „NU le da matzelor mincare gatita, aia pe care o maninci tu la masa. Nu le da laptic, nu le da mezeluri, nu le da prostiile din dieta noastra”.

  Initial oamenii hraneau animalele cu ce aveau prin casa. Apoi au aparut crontanelele astea si multi au fost reticenti fata de ele. Le-au acceptat destul de greu, descoperind avantajele: mult mai comod si mai ieftin. Partea proasta este ca toata lumea cumpara Wiskas si Kitekat ca pe alea le vedeau la televizor.

  Apoi a trebuit sa treaca o alta perioada in care unii sa se destepte si sa migreze catre brandurile premium – superpremium: Acana, RC, Hill’s, Biomil, Purina, Pro Pac, Iams, Eukanuba… Avantajul de mai ieftin s-a cam dus, a ramas doar comoditatea. Acum, posesorii astia de animale e posibil sa mai faca inca un pas inainte, oarecum ironic, catre mancarea gatita. Adica sa renunte si la avantajul de „comod”. Unii, putini, foarte putini, cred ca ar putea reusi sa le asigure animalelor o astfel de dieta naturala si echilibrata. Dar pentru asta iti trebuie o buna intelegere a nutritiei animalului. Trebuie sa stai si sa sapi bine pe net dupa informatii, sa nu crezi tot ce citesti, sa compari, sa discuti cu veterinari. Vidal face parte din cei care cred ca ar putea reusi. Pentru toti ceilalti exista mastercard si petshopurile. Si ce putem noi incerca sa facem este sa cautam noi produse care sa aiba caracteristici mai bune decat anterioarele.

  Astea find spuse, ce ar zice vidalul despre:

  http://www.evopet.com/products/default.asp?id=1500

 24. drac: interesant. Evo încă nu am încercat. Dar o să.

 25. daca te hotarasti sa le hranesti „naturist” risti sa nu poti doza foarte bine cantitatea de proteina. si nici asta nu e bine.
  hrana umeda oxideaza instantaneu.

 26. @ iula: nu poci sa cred, it’s alive! :p

  @ Lorena: bietul motan!
  spune-mi, te rog: cum l-ai hranit dupa problema asta?
  (urmind linkul de la drac, vad ca soiul asta de la evo are cam mult fosfor, nu stiu daca e potrivit pentru un biet motanel abia scapat de o suferinta renala)

  @ drac: vai, m-ai dat pe spate cit de frumos si clar ai analizat tot fenomenul!
  aveai si ai mare dreptate in privinta celor care-si hranesc pisicile cu ce maninca si ei. si, fara discutie, alternativa de preferat la gatelile alea cu mezeluri, cartofi si diverse zaharuri este mincarea comerciala pentru pisici.

  Haleala Evo are si ea pacatele ei. Intii si-ntii, e uscata :D. In al doilea rind, iar vrajeala cu mere si merisoare, noroc ca nu-s asa multe (desi cantitatea exacta nu se specifica, iar cantitatea totala de carbo e usor peste limita superioara admisa si sensibil peste cea recomandata). Chestiile astea, vegetalele, pot sa provoace probleme digestive serioase, acute sau cronice. Nu la toate pisicile, dar la multe. Si nu toate vizibile pentru proprietar. In al treilea rind, spune ca foloseste oua intregi – or, din cite stiu eu pina in acest moment, pisicile ar trebui sa manince doar galbenus, albusul nu e nutritiv pentru ele si pe deasupra impiedica absorbtia biotinei. Doar fiert stiu ca e cit de cit acceptabil, dar ceva ma face sa ma indoiesc ca producatorii de hrana uscata fierb ouale inainte de-a le incorpora. De studiat.
  Nu pot contesta insa ca e o haleala uscata bunicica (exista altele si mai bune, dar in nici un caz la noi…). Si, evident, e o fericire ca n-are cereale, care sint responsabile pentru mai toate alergiile pisicilor.

  @shalimar: parerea mea – buna, rea – e ca dozajul farmaceutic al cantitatii de proteina e un mit. uitindu-ma la dozajul de porcarii din mincarurile comerciale, imi vine a crede ca pot ‘produce’ o hrana mult mai sanatoasa pentru blanoasele astea.
  si tot apropo de dozajele lor miraculoase: veterinarii zic ca acum un deceniu, de pilda, oxalatii erau extrem de rari in afectiunile renale ale pisicilor. Acum, ‘multumita’ mincarii speciale anti-struviti, s-au raspindit si ei, mititeii…

 27. problema asta a durat cam o lună şi jumătate, timp în care eu trăgeam de 2 joburi. treaba mergea aşa. plecam cu motanul şi cutia lui la injecţiile de dimineaţă, ne duceam la un scârbici, cu pempărşi curaţi şi conserve de la hill’s science plan, ne făceam treaba, ne duceam la buda jobului să schimbăm cu mari mieunături pempărşii, apoi ne luam de toarta cutiei şi ne târam până la al doilea job. Apoi, seara, ne duceam la injecţiile de seară – al doilea pempărs îl schimba vetul – apoi ne duceam acasă, să murim puţin.
  Zilele alea mi-au scos primii peri albi.

  Şi după asta, vreo 2 luni ne-am hrănit numai cu nişte conserve speciale urinary, pe care habar nu am cine le face.

 28. Auleo! Pai, stimate Vidale si stimati comentatori, ma prinse rusinea! Rusinea ma prinse, auzi? 🙂 In viata mea n-am stiut atatea despre hrana lui Petre Imperialu’.
  Caci am alte criterii:
  Whiskas= junk food pentru pisici. Bleah.
  Kitekat se lasa cu reprize de voma.
  Alte marci obscure-vezi mai sus.
  Prin eliminare, ramane Friskies, care ii si plac si care sunt si ok. Si care nu se gasesc nici sa dai cu tunul decat la pet shop specializat sau la Real, care e la mama naibii si care X-uleasca nu are carnet.:)
  Asa ca hai si cara conserve de Friskies umed si saculeti cu crantanele speciale.
  (A intrat spaima in noi de cand ne-a facut Petre nefrita acum cativa ani si sincer am crezut ca ne paraseste, si acum cateva luni cand a facut dom’le diskinezie biliara. Boala domneasca.:P )

 29. @Lorena: tot Royal Canin face si Urinary 😦
  vai, da’ ce-ai mai tras, mai femeie!
  (apropo: cica pliculetele ar fi de preferat conservelor, care risca sa produca hipertiroidie din cauza unei substante din compozitia materialului de pe fata interioara.)

  @X-uleasca: acuma, nu vreau sa te superi pe mine, da’ si Friskies tot la junk food e incadrata. Nu te uita ca-i de la Purina… e junk food de la Purina 😀

 30. @X-uleasca

  Friskies e o mincare aproape la fel de nasola ca Wis sau Kit. Am vazut la cabinet caini cu eczeme de la Frisk. Mincarea premium si superpremium NU se gaseste in supermarketuri. Doar la cabinete veterinare si petshopuri.

  Marcile ar fi Acana, Hill’s, Royal Canin, Purina Premium, Pro Pac, Eukanuba, Biomil, Iams (desi cu Iams avem multi o problema mai veche). Astea erau produsele bune in urma cu vreo 4 ani. Intre timp cred ca au mai aparut si altele.

 31. poti sa adaugi si Sanabelle pe lista.

  dar macar dati-le plicuri si conserve, va rog io frumos…

  (ah, si conservele desfacute nu se pastreaza cu totul in frigider, se pune mincarea in altceva. risc de hipertiroidie de la invelisul interior al conservelor)

 32. „normal ca nu. alea pe care scrie ‘chicken’, nu ‘chicken meal’ sau ‘chicken by-products’ sau mai stiu eu ce dupa chicken, alea nu sint produse din resturi. de n-ar avea si alte porcarii pe linga carne, ar fi grozav…”

  – pateul de pasare, de ex, de consum uman, e facut – dupa cum am avut ocazia sa citesc in propunerea de proiect pe nume ‘subproduse de la abatorul de pasari’ venita de la un abator din Ph – din intestine, gheare, pielea care se smulge (in timpul procesului de fabricatie al produsului ‘piept de pui fara piele’, de ex)… si alte subproduse, aromatizate in final cu suc biliar si colorate chimic … ce sa te mai miri ca baga citeodata subproduse d-astea in hrana animalelor.

 33. @April: si nu „citeodata”. subprodusele astea sint regula (si inca recunoscuta, doar ca nu specificata pe ambalaje) in hrana comerciala pentru animale.

 34. vidale draga,
  in timp ce verificai etichete, ai observat diferente intre hills si royal canin? eventual eukanuba? ca eu unul raman deocamdata la mancare uscata si ma tot intreb fara folos de ceva vreme daca una e mai buna decat alta. nu-i vorba, o sa ma apuc si eu sa analizez cu atentie, ca prea am lasat lucrurile sa scape de sub control spunand ca, deh, e mancare premium, dar pana atunci, da-mi si mie un sfat.

 35. @underhill: eukanuba n-am luat niciodata, trebuie sa cautam pe net compozitii sau etichete in pet-shop-uri. dintre hill’s si royal, nici nu stiu sa-ti zic care-i mai putin idioata (vai, nu pot sa cred cit timp am zacut sub influenta lui ‘stiu ei mai bine’, fara sa verific cam pe unde era adevarul…), pentru ca, de pilda, royal foloseste e-uri foarte toxice, iar hlll’s foloseste ingrediente de calitate foarte proasta. desigur, amindoua folosesc in plus ‘filler’-e care sa le scada lor costurile, fara valoare nutritiva pentru pisici, dar cu potentian alergogen sau creator de alte boli.
  :(((
  mai bine incearca Sanabelle, ingredientele sint mult mai bune decit la oricare dintre astea doua.

  gata, am facut rost si de niste retete, am gramaje, am tot, dar pina sa ajung la mincarea raw trebuie sa le invat exclusiv cu umeda. si constat ca in tara asta uneori atit de idioata si in orasul asta care-i e capitala procurarea unei hrane umede bune in cantitati suficiente si in mod constant e… mult mai dificila decit credeam. imi imaginam ca etapa urmatoare, trecerea pe mincare ‘naturala’, va fi grea, dar vad ca astalalta e mai complicata, incredibil!

 36. pai ce le-ai luat? la mancare umeda chiar ca sunt zero barat. am luat de curand o chestie la pliculete verzi si rosii pe care scria, daca nu ma insel, jelly. era ceva asa-zis natural, l-au mancat, ce-i drept, dar hei, mananca ei multe (ieri, motanul a muscat fara nerusinare dintr-o clatita cu dulceata de trandafir si a molfait fericit).

 37. :))) motanul tau imi aduce aminte de raposata Li, care fura invariabil cite o gogoasa cu zahar sau cite o scovearga din fiecare lot (fierbinte!).

  le-am luat pliculete de Miamor (care le-au placut foarte mult) si Schesir (care nu le-au entuziasmat). A fost tot ce-am putut alege din rafturi intregi de mincare umeda plina de zaharuri (pina-n toamna ii umpleam de carii, nu mai zic de celelalte probleme obvioase :D) si alte porcarii periculoase. Miine ma duc la Animax-ul de la Iancului sa studiez etichetele (sper sa aiba mai multe feluri acolo) si te tin la curent.

  (Groaza mea cea mare este motanul de zece ani care a avut cindva struviti, care de ani de zile maninca ‘mincare speciala’, scumpa si proasta, si care n-a avut analize prea bune nici dupa minunata mincare. Si-l pindesc la cotitura sa nu dea in oxalati din cauza ei. Cu el trebuie sa ma lamuresc neaparat ce e de facut, fiindca in privinta celorlalti nu mai am dubii. Oricum, ca sa-i imbunatatesc starea va trebui sa-l scot de pe mincare uscata, orice-ar fi. Am in cap ideea fixa ca-l omor cu mina mea si cu largul concurs al doctorilor, tinindu-l pe mincarea asta hiperacidifiata. Si proasta.)

 38. firsta of all, mai sus, in comentariu, doream sa spun fara rusine. sau cu nerusinare. oricare din astea, numai ce am scris eu nu.

  apoi..

  el, motanul, a poftit intodeauna la chestii dulci. lipaia din frisca sau din diverse creme si mi se rupea inima cand il impingeam la o parte. bietul.

  am notat – fara (prea multe) zaharuri, o sa caut sa vad. ce inseamna multe zaharuri. cam in ce cantitate ar trebui sa fie? eu le dau chestii uscate, dar mai poftesc si mancare umeda si as vrea sa le mai dau cand si cand, chit ca nu stiu cat e de ok sa ii schimb de pe una pe alta. (le-am mai amestecat cateodata)

  prin analize, banuiesc ca te referi la cele de urina, nu? i le faci frecvent? si 2, le-ai facut si inainte de a avea struviti?

  and last: „hiperacidifiata”? pai n-ar fi trebuit sa controleze aciditatea? i mean, nici macar asta nu face?

  oh doamne, te-am ucis. ar trebui sa-ti deschizi cabinet si sa dai consulatii 🙂

 39. fara zaharuri, nu fara prea multe. adica, daca scrie ‘zahar’ sau ‘glucoza’ pe plic, sanatate, nu ne sunati, va sunam noi.
  despre mincarea uscata am inteles ca lucrurile sint destul de clare si general acceptate: favorizeaza bolile renale. mitele hranite doar cu mincare uscata sint cronic deshidratate.

  analizele motanului – da, de urina. ar trebui facute de doua ori pe an, ceea ce n-am facut, spre rusinea mea. saptamina viitoare ma duc cu el, dimpreuna cu piticul atomic, care isi va primi primul vaccin. inainte de-a face struviti nu i le-am facut, fiind el tinar si vivace, traitor impreuna cu Li, care avea cu patru ani peste el si era la fel de vivace, nu m-am gindit la lucruri rele. pe urma, cind a facut struvitii, l-am pus pe picioare, l-am bagat pe dieta, i-am repetat analizele, evident ca dupa citeva luni erau simtitor imbunatatite, mincarea de dieta dizolvase struvitii. apoi insa nu l-am mai dus la analize, urmind orbeste indicatiile veterinarilor (sau lipsa lor!). ulterior, de capul meu, l-am dus iar la analize ca sa vad ce mai face. evident ca, dupa mincarea ‘speciala’, plina de carbohidrati, avea ditamai glicemia…

  despre hrana acidifiata:
  ph-ul crescut (deci alcalin) provoaca struviti; hrana asa-numita ‘de dieta’ este puternic acidifiata, pentru a scadea ph-ul urinei si a dizolva struvitii. problema e ca dupa o vreme incepe sa se produca reactia inversa – adicitatea urinei determina formarea oxalatilor, deci scapi de dracu’ si dai de ta-su.
  hrana ‘de toate zilele’, cu ph control, nu e o hrana de dieta, e una care li se poate da tuturor pisicilor sanatoase, cu scopul de a le mentine ph-ul urinei in niste limite normale, care sa nu produca nici struviti, nici oxalati. ceea ce ar fi un lucru bun, numai ca… hrana asta uscata contine si enorm de multi carbohidrati – si, cum am zis undeva mai sus, s-a demonstrat ca nivelul crescut de carbohidrati la pisici provoaca… struviti… deci na-ti-o frinta, ca ti-am dres-o. in plus, drumul spre boala renala e scurtat de lipsa hidratarii (hrana uscata contine intre 0 si 10% apa, de regula aproape 0; hrana normala a unei pisici contine cam 70-75% apa. nici o pisica nu consuma apa aditionala, din castron sau de la robinet, cit sa compenseze lipsa enorma de apa, diferenta dintre 0-10 si 70-75…)

  nu m-ai ucis deloc, 🙂 ma bucur tare mult ca am cu cine discuta pe subiectele astea. cu tine, cu ‘drac’, cu cine mai doreste. daca tot am muncit atita sa caut informatii si sa compar si sa inferez, macar sa le spun si altora!

 40. cam susţin intenţia vidalului de a trece mîţele pe mîncare ‘de casă’. tetrapodul meu canin a trăit o viaţă lungă şi sănătoasă mîncînd alăturea cu noi şi nu poci spune că ar fi avut vreo problemă din asta.
  fie şi numai pentru că ştii ce mănîncă şi n-ai surprize de tip by-products.
  dar nu fac mai multe comentarii, pen’ că n-am pregătirea voastră. şi nici nu cresc picici 🙂

 41. vai, mack, „pregatirea” :))

  @underhill: am uitat una importanta – nu lua cu peste. nu-s suficient de hranitoare, in schimb aduc o droaie de probleme.

 42. eu ii dau motanului meu numai hrana umeda, la pliculete. el mananca mai mult sosul/gelatina si lasa bucatele de „carne” , asa ca tre’ sa-i dau vreo 6 plicuri pe zi, ca sa se sature. e fitzos, recunosc, dar pe de alta parte, poate stie el ce stie. initial am avut 2 motani (frati) si unul mi-a murit la varsta de 2 ani de blocaj renal. asa ca de atunci, nu-i mai dau supravietuitorului hrana uscata. doctorul mi-a zis ca pisicile nu au asa-zisul „indicator de sete”, adica nu simt setea. sunt pradatori si-si acopera toate nevoile de hrana si apa din corpul animalelor vanate. in ultima vreme am inceput sa-i mai dau si carne cruda, pe care o devoreaza cu o placere care-mi face frica :), plus conserve de ton in suc propriu (cu mult suc). din cand in cand cate un galbenus de ou, pe care nu-l mananca decat daca e foarte proaspat!

 43. vidal, pune te rog, cind ai o farima de timp compozitia unui pliculet din alea bune de hrana umeda. Nu’s cum de nu pot sa-mi scot din ca faptul ca pliculetele sunt mult mai proaste decit crotanelele. Eu din ce m-am uitat, nu am vazut pe pliculete decat meat – 4%.

  Cu exceptia continutului de apa, care ar fi avantajele pliculetelor? Proportia scazuta de carbohidrati?

  Ms.

 44. @zaraza: doctorul acela e un om destept.o doctorita de la cabinetul la care merg eu mi-a spus chiar azi: „eu va sfatuiesc sa ramineti pe mincare uscata”. imi statea pe virful limbii sa-i zic ‘eu va sfatuiesc sa va tineti sfaturile pentru altii’ (mai ales ca nici macar nu-i cerusem sfatul, ea ma intrebase pentru ce-mi trebuie supliment de taurina…).
  daca tot maninca carne cruda, ceea ce e grozav, da-i si citeva bucatele de inima cruda, acolo e concentratia mai mare de taurina, care niciodata nu-i prea multa.
  si poate ar fi bine sa raresti pina la disparitie pestele, care e o hrana complet dezechilibrata (prea mult fosfor, prea putin calciu) si chiar interzisa in caz de afectiuni renale.
  si sa ma ierti ca mi-am permis sa-ti dau sfaturi chiar daca nu mi le-ai cerut. 🙂

  @drac: avind in vedere ca tocmai m-am uitat pe niste etichete pline de figuri (alde Gourmet, NutraLine, Gran Bonta), ma intorc la Schesir si la Miamor – de pilda, pe Miamor cu pui scrie: carne (pui 80%) si organe (20%); asta, desigur, din masa uscata, pentru ca Miamor contine 82% apa. Cei care listeaza 4% carne calculeaza totalul continut in plic (apa+carne+ce-o mai fi). Daca pe linga carne, organe si apa mai gasesti si zahar sau glucoza, NU lua. Daca mai gasesti si orez sau vegetale, nu e varianta optima, dar nici nu e atit de grav, avind in vedere ca, pe linga apa si carne, vegetalele alea ar fi in cantitate absolut infima – nu ca in cazul mincarii uscate, in care vegetalele sint in cantitate uriasa).
  Si sa nu uitam: continutul de apa nu e un avantaj oarecare, e esential.

 45. @zaraza aghen: http://www.redis.ro/Web/ListProducts.php?CategoryId=25
  (taurina)
  se comanda prin posta, taxele sint incluse.

 46. v, merci de sfat, chiar nu stiam ca pestele nu le face bine. din contra ma gandeam ca e cel mai bun aliment, dat fiind ca pisicilor le place atat de mult. o sa tin cont, merci!

 47. pregătirea, da! ce, io am stat să forez pe net şi să citesc alea-alea? 🙂

 48. @zaraza: pisicile pot fi si ele uneori ca niste copii – chiar daca nu le fac bine unele lucruri, ele poftesc… uite, de pilda, dulciurile!

  @mack: era sa zic ca ‘pregatirea’ ma duce cu gindul la invatatura serioasa, dar, cum ziceam, tocmai vin de la o tanti medic veterinar care dupa ce-a terminat facultatea a ‘uitat’ ca trebuie sa se informeze incontinuu sau a considerat ca gata, le stie pe toate. :(((

 49. @v,

  ok, pe mine m-ai convins. o sa mai citesc si eu pe net diverse, dar o sa ma apuc sa iau si mancare umeda. in ultima vreme le-am dat foarte, foarte rar, iar chestia cu deshidratarea m-a pus serios pe ganduri.

  am tot ezitat pana acum sa le dau carne. le mai serveam niste pui cand si cand, dar atat. zici ca le face bine? ca nu mi-e greu sa le cumpar niste inima. conteaza animalul? si 2, conteaza daca e fiarta sau cruda?

  cu oul iarasi sunt in dubii. motanului ii place mult, in special cel fiert – si foarte moale – dar pe diverse siteuri am citit ca nu e tocmai bun.

 50. cu oul, e simplu: galbenus crud, albus numai fiert.
  cu carnea e oleaca mai complicat. pe primul loc trebuie sa se situeze pasareturile (pui, curcan… deja la rata si gisca nu ma mai bag, ca la preturile de la noi…). pe locul doi, iepurele (iar, de neatins la noi). pe trei, vita. porcul se exclude complet, chiar si gatit. pestele, desi le place, e cu mari probleme.
  carnea cea mai buna e cruda. fiarta, deja si-a pierdut calitatile. desigur, in conditiile astea, trebuie cumparata numai si numai din surse foarte sigure. tot din motivul asta nu trebuie sa li se dea carne tocata gata (cumparata tocata), careia i se mareste suprafata de contact cu bacteriile si care, de regula, zace in galantar suficient cit sa le si cultive. se toaca acasa si se serveste imediat sau se congeleaza. nici in farfuriile lor nu trebuie sa zaca prea mult (dupa o jumatate de ora deja e clar ca nu maninca, deci trebuie aruncata).
  problema mea cea mai mare este ca o hrana completa trebuie sa contina si oasele, iar eu caut o masina de tocat care sa ‘tina’ si la niste oase de pui, macar cele mai moi, cum ar fi cele de la git si piept. am gasit una afara, dar m-ar costa spre 6 milioane cu tot cu shipping si in plus n-am gasit nicaieri transformator 110/220 care sa tina la 1200 W, cit are masina. Altminteri, am ochit pe piata noastra un Kenwood MG510, dar habar n-am daca pot macina vreun oscior in ea. (In principiu, toti producatorii spun despre masinile lor ca nu fac asta, dar la unele merge, verificat. Overclocking de masini de tocat :))

  De retinut deci ca o masa completa trebuie sa reprezinte o tocatura cruda de carne, oase, inima si ficat de acelasi gen (toate de pasare sau toate de vita, nu carne de pui cu inima de vita, de pilda) si galbenus (daca se adauga albusul, cum am zis, fiert); in functie de variatia ingredientelor se mai adauga un anumit gramaj de taurina (am dat un link mai sus, gasit cu greu…), ulei de somon, vitamina e, b complex. nu-i chiar mare lucru, se toaca mai mult o data si se baga in portii la congelator sau se conserva prin fierbere in oala sub presiune (conservele astfel preparate tin cam un an).
  problema mea, inca nerezolvata, cum ziceam, e cum macin oasele…

  daca te gindesti sa le prepari vreodata asa, pot sa-ti furnizez si niste retete clare.

 51. ok, as aprecia retele cu pricina. cel putin deocamdata ma gandeam sa mixez cumva mancarurile. adica sa le dau in continuare mancare uscata dar sa alternez saptamanal cu cea umeda si cu bunataturile descrise de tine. nu stiu cat de bine e insa, imi amintesc de un doctor care imi zicea sa nu schimb mancarea una-doua.

 52. bai. deci cred ca nici unii n-aveti dreptate. 😛
  mancarea industriala vs. gatit reprezinta o problema si pentru caini. eu am un caine care a ajuns la venerabila varsta de 10 ani (rasa sa are o medie de cam 12 ani). si deci va pot spune lucruri despre mancare.
  la inceput, dezinformati cum eram si destul de ignoranti l-am hranit cu mancare uscata de care vedeam pe la teveu. evident ca au inceput rapid de tot sa-i apara tot felul de bube/sa-i cada blana etc.
  eivdent am inceput sa ne informam si deci am aflat ca totusi ar trebui sa-i dam mancare premium (habar n-aveam ca exista asa ceva…). si i-a mers foarte, foarte bine cu royal canin/eukanuba si altele pana mai acum un an.
  au inceput sa apara tot felul de complicatii. urinat cu sange. slabit intr-o luna aproximativ 5 kg si altele de genul acesta. cu alte cuvinte era sa dea coltul.
  evident, ne-am tot gandit/vb cu doctori si l-am trecut pe mancare gatita (carne in principiu). tot nu-i mregea bine. adica ba mai slabea, ba iar incepea cu tot felul de sangerari cand isi facea diverse nevoi. doctorii habar n-aveau despre ce e vorba (am fost atat la facultate cat si la biovet).
  la recomandarea celor de la biovet (importatori hill’s) i-am luat hill’s pentru stomac sensibil. si i-a mers mai bine… o perioada.
  acum, de cateva luni (din iunie) sta la munte cu maica-mea. tot hill’s mananca. nu mai are nici pe dracu. adica a luat in greutate. e vioi. nu-i mai cade blana etc.

  singurele concluzii pe care pot sa le trag sunt:
  1. batraneata asta…
  2. mediul. pur si simplu nu-i mai place in bucuresti. defapt, nu-i mai prieste. ii merge foarte bine la munte.
  3. daca pisicii ii merge bine cu royal canin sau cu care cu ou, foarte frumos. da-i de oricare.

  by the way, mie mi-a zis un doctor ca sa nu-i dau pisicii care cruda ca face viermi.

 53. @trainspot:
  „eu am un caine care a ajuns la venerabila varsta de 10 ani (rasa sa are o medie de cam 12 ani). si deci va pot spune lucruri despre mancare.”

  deci mi-a placut asta de n-am avut aer! :))
  matale, care ai crescut un ciine si nu pari sa mai fi citit chestii pe subiectul asta, ne poti spune ‘lucruri’ despre mincarea ciinelui tau. despre mincarea pisicilor mele, pe cuvint ca nu poti. nemaivorbind de faptul ca_ciinele tau e un caz special cu o sensibilitate aparte, deci in nici un caz nu e bun de exemplu.
  doctorul care ti-a zis sa nu-i dai pisicii carne cruda ca face viermi a suflat in iaurt, si bine-a facut, ca tot omul care nu are de unde sa stie de unde isi procura carne in orice moment al vietii sale fiecare stapin de animal care-i trece pragul.
  altminteri, discutia despre ‘viermii’ pisicilor e mult prea lunga ca s-o dezbatem aici. tot ce pot sa-ti spun e sa nu faci greseala de a antropomorfiza animalul. fiecare cu organismul lui.

  @underhill:
  cred ca toate trei variantele, alternativ, nu merg. digestia normala a pisicilor e foarte rapida, iar mincarea cruda o incurajeaza. mincarea uscata forteaza prelungirea proceselor digestive. deci ar insemna ca bietele pisici sa digere cind repede, cind indelung, ceea ce… daca nu le-ar imbolnavi, nici bine nu le-ar fi. deci toate trei, nu. ori uscat+umed, ori umed+raw, daca tot e sa le combini. (eu voi folosi ultima combinatie, pentru cazurile de lene sau forta majora :D)

 54. uaaaaa bine zis
  ai mei mananca: piept de pui cu os, ficat de vita, de porc, de pui [doar romanesti de la RTC sau Aurica, le-am dat o data din cel brazilian si mi s-au imbolnavit 2 pisoiasi], rinichi de porc si de vita, friptura de porc la cuptor sau gatita, smantana, branza de vaci si cas de oaie din piata. rar, cand ma apuca lenea, le dau conserva sau pate de ficat bucegi. mai mananca si crontanele dar m-am gandit, decat sa dau 18 lei pe kg de crontanele, mai bine cumpar cu banii astia 1 kg de carne sau 1 pui intreg si le dau papa bun. la fel si cu conservele, sunt scumpe, mai bine din banii aia iei o punga de ficat de pui. e mai sanatos. le faci cu putin ulei, dar nu pui sare sau foarte putin.
  si lapte, bineinteles, tot din piata sau de la tara. il refuza pe cel din magazin, uneori accepta Dorna 3,5%.

  stiu ele ce e bun. 🙂

 55. @mama pisicilor din iasi, bine-ai revenit pe-aici, numai lapte nu le mai da, nici ‘bineinteles’, nici altminteri, ca nu-i bun. cind sint mici nu le ajunge nutritional, cind cresc nu-l mai pot digera ca lumea.

 56. si ce sa le dau in loc? oricum, laptele e de desert, dupa ce isi umplu burticile cu carnita.

 57. pai, ‘in loc’ de lapte nu le da nimic :)) da-le alealalte chestii, si gata. iar daca s-au obisnuit asa, poti sa incerci cu un pic de iaurt sau kefir.

 58. da da, bine, m-am exprimat gresit. adica nu vroiam sa fac pe dasteptul ca nu-i cazul. 🙂

 59. nepoate, tu esti? 😀
  lasa, mai glumim, ne mai relaxam…

 60. porc? oase? friptura? pateu de ficat? Vezi V., de aia sunt eu impotriva mincarii „de casa”.

 61. drace, revenim la ce-am zis mai sus: de la bun inceput nu ne-am referit la aceeasi mincare ‘de casa’. eu am zis cu totul altceva – carne de pasare, iepure, vita, inima si ficat din numitele, galbenus, taurina, din cind in cind un ulei de peste (nu detaliez care anume). si oase, neaparat si oase, dar complet macinate sau intregi – dar numai os de piept de pui sau git, adica oasele moi, care nu fac aschii.

 62. Despre oase nu prea am reusit sa gasesc pe net mare lucru. Vet-ul imi spusese ca oasele sunt periculoase tocmai din cauza aschiilor. Macinate, ar disparea problema, dar de ce sunt indicate? Calciu? Altceva? Mersi.

 63. calciu in primul rind, dar si o multime de alte minerale si naiba mai stie ce aminoacizi. n-am o lista completa, din pacate. internetul e plin cu de toate, dar uneori, pina reusesti sa descoperi o informatie reala si exacta, te faci cu nervii, ca sa zic asa…

 64. @vidal: dap, eu eram cocunus. pana mea, prea multa lume imi foloseste laptopul. 😛 ma incurc intr-o mie de semnaturi. da’ te prinzi tu cine scrie. 😛

  auzi mah, ce s-o intampla daca scrii tu un post maaaaaaare si frumos in care sa explici ce si cum cu alimentatia piscilor? ca io-s prea lenes sa stau sa caut pe net. 😛

 65. mersi pentru incredere, trainspoate, da’ nu stiu daca ar fi potrivit. nu-s de meserie, nu sint nici prin vreun domeniu conex, nu stiu daca ar fi potrivit sa scriu un text in care sa indemn oamenii sa faca asa sau altminteri in privinta pisicilor lor. ce inteleg din ce in ce mai clar e ca mincarea comerciala nu e nici pe departe cea potrivita pentru ele, daramite fo perfectiune, cum ne explica astia in reclame. DAAAR… (si aici drac are mare dreptate) ceea ce inteleg oamenii in general prin ‘mincare facuta in casa’ este adesea si mai departe de ceea ce le trebuie pisicilor. mi-e teama ca decit sa incurajez oamenii sa le ofere o dieta ‘homemade’ pe care s-o greseasca din diverse motive, mai bine ii rog macar sa le dea mincare umeda comerciala, si tot e un pas in plus. mi-e teama ca pina la sfirsitul frazei despre macinatul oaselor si adaugatul de taurina si b-complex majoritatea va scoate un ‘aaaa’ din acelea sinonime cu ‘bine, lasa…’; ma tem si ca unora le-ar placea ideea de a le da carne cruda fiindca e comoda (!) si nu vor mai pierde timpul cu cautatul unei surse verificate la singe. poate animalul nu se va imbolnavi (digestia lor se petrece cu totul altfel decit a noastra), dar stapinul are toate sansele.
  mda… per total, cam asta ar fi: mi-e teama ca lumea nu are rabdare la foarte importantele detalii, asa ca mai bine nu mai zic nimic ca sa nu pavez cu bune intentii drumul spre iad.

 66. mbine. macar da-mi mie un mail. 🙂

 67. imi dai?! 😕

 68. fix acum iti scriam chestii, stai

 69. Uau…….uau……..uau
  Dar matzului meu orb, abia nascut si aruncat, apoi gasit si iubit de noi, ce matzu meu (sic) sa-i dau, ca nici dinti n-are bietu’? Deja gandu’ meu ie spariet numai cand vad la ce boli pot sa-l dedau, saracan de el, de nu-s atent. Mai aveam un pic si dadeam in plans. Io l-am scapat din ghearele mortii, l-am dezpuricat si vad ca viitorul nu-i surade defel: blocaj renal, hipertiroidie, bube, par cazut…frate, film de groaza. Io care-am crescut cu idiotul ala de Tom ce-o lua in freza cu re…gu…la…ri…ta…te, credeam ca mananca soareci si pasarele. Acu’ ce-mi vaz urechile si-mi auz ochii :))))?
  Colac peste pupaza, nevasta-mea vrea sa ramaie insarcinata, pacatele mele :)))))), ca tot vorbeam de pasarici, si a auzit ea prin vecini ca nu ie bine sa stea copilul cu pisica supt acelasi acoperis. Sa cred vecinii sau sunt invidiosi pa familia mea fericita?
  Acum Tania noastra e bine, este cat palma mea, dar m-au apucat toate fricile dupa descrierile voastre.

 70. @keloo, intii bine ca te-aud iar si cu veste buna. ca intrasem la idei, credeam ca nu mai ai despre cine discuta… (si cind colo, keloo despurica degetica… bravo lui, keloolui!)
  in al doilea rind, vecinii sint acele persoane din viata ta al caror sfat poti sa-l ignori cu toata gratia.
  ah, Tania, auzi… pai, sa-ti traiasca mita mica si n-o aruncati cind o fi sa fie, ca tre’ si copilul ala sa traga mita de coada, nu? 😀
  si da-i mincarica umeda si cite-o aripioara cruda (cind o mai creste). bineinteles ca pasarele si soricei maninca o pisica normala la cap, numai producatorii de hrana uscata cred despre ea ca maninca orez cu legume. cu betisoarele, desigur.
  noroc si sanatate.

 71. v. dar in ce priveste apa cum faci? apa de la robinet? Clorul, alea-alea nu-s nasoale? E mai bine apa plata? Si inca ceva, oare daca le punem apa in „fintini” din cele pentru adapat matzele, care teoretic mai si aereaza apa, le „pacalim” pe blanoase sa bea mai mult?

 72. drace, eu nu mai beau apa de la robinet de zece ani cel putin. nici macar la flori nu dau apa de la robinet, o fierb, sa se mai duca din calcaroase. eu beau apa plata, la pisici le dau apa plata (una dintr-alea ieftine, cu cit mai putine minerale) si uneori le mai fierb (ar trebui mai des sa le dau apa fiarta si racita, ca sa nu se depuna mineralele din cea imbuteliata).
  in privinta adapatorilor, parerile sint impartite. unii au observat ca mitele lor beau mai multa apa de cind au adapatoare, altii n-au observat nici o schimbare, iar mitele altora nici nu se uita la adapatoare. fiind ele, mitele, persoane cu tarie de caracter :D, cred ca nu se poate stabili o regula… ci fiecaruia cum ii e norocul. dar sa stii ca adapatoarea aia trebuie desfacuta si curatata foarte des de depuneri si viscozitati. in plus, nu uita ca-i o chestie de bagat in priza…
  eu nu ma inghesui sa cumpar asa ceva, mai ales ca pe piata noastra am descoperit ca exista un singur model – ala cu ‘cupole’ de plastic pe care curge apa. adica pisicile trebuie sa linga apa de pe plasticul ala, ceea ce mi se pare aiurea rau. poate n-o fi, da’ nu-mi place mie, ce sa fac…

  pina una-alta, am trecut tot poporul pisicesc pe mincare umeda, ceea ce inseamna ca deja le-am sporit de minimum cinci ori aportul de apa. daca mai beau sau nu vreo picatura in plus pe linga mincare, deja nu mai conteaza.

 73. esti proasta. te rog sinucide-te.

 74. dupa tine, te rog.

 75. Uau !!! In sfarsit gasesc si eu pe cineva care „recunoaste” adevarata valoare a Royalului!
  Eu am un petshop (stradal) si unul online itii pot spune din experienta mea ca iti dau dreptate!
  Pacat este ca veterinarii ( nu stiu dc ma au contract cu cei de la Royal) tot Royalul si Hill’s-ul in recomanda pt orice boala si dieta. Eu una nu recomand Royal pt ca procentul de cereale este f mare ( doar vreo 25-30% contine carne). Ideea e ca de circa 6 luni am adus pe piata din Bucuresti o mancare extraordinara facuta special pt „carnivore” , nu rumegatoare. La sortimentul pt pisici ( da, este un sg sortiment pt orice varsta si problema de sanatate) procentul de carne este de …….75% si restul numai fructe , legume , etc.
  Nu iti recomand hrana umeda decat cea cu PH control si doar data ca si recompensa dar nu ca si hrana normala. Dc ai putea s-o tii doar pe hrana gatita ar fi bine ( timp sa ai , cu asta ne razboim toti) dar nu uita sa-i dai suplimente din cand in cand , in special pt blanita. ( ah si ceva crontonele din cand in cand pt a-i curata tartrul pt ca in timp ii va mirosi gurita de la hrana gatita).

 76. @mypetshop: bine-ai venit.
  da’ stii ca ‘crontonelele’ nu curata nici un tartru, nu?
  si de ce-ar trebui sa contina fructe si legume hrana pisicii?

 77. (nu stiam ca se aduce orijen si la noi, cunosc destui care ofteaza de mult dupa marca asta. bravo voua. dar intrebarile de mai sus ramin… 🙂

 78. Multumesc mult pt intampinare !!! 🙂
  Eu din cate stiu din diferite articole de afara ele ar curata tartrul, d-aia animalutele hranite cu crontonele n-ar avea mirosul ala neplacut in gura.
  Pe partea de fructe si legume parerea mea este ca le trebuiesc anumite vitamine pe care numai din verdeturi le iau si apropos anumite legume le ajuta la regurgitarea ghemelor de blanita din burtica.Chiar o sa caut site-ul de pe care am m invatat si eu una-alta si iti dau linkul.

 79. stiu eu destule pisici hranite ‘uscat’ carora le miroase gura si au tartru si toate problemele posibile.
  crontonelele se farimiteaza la contactul cu virful ascutit al dintilor de pisica. de altfel, dintii aia au un ‘design’ special pentru sfisiat, nu pentru mestecat, de-aia nici n-au efect anti-tartru crontonelele. e doar o gaselnita de marketing, din ciclul „cumparati uleiul nostru de porumb ca n-are colesterol”, de parca ar exista ulei vegetal cu colesterol.
  pentru vitamine, nu legumele sint sursa la carnivore. (vazurati lei sa manince patlagele?) 😀
  felinele nici macar n-au ce le trebuie ca sa digere sanatos legumele si fructele. pur si simplu n-au valoare nutritiva pentru ele. alt mit.
  iar pentru ghemele de par, eu le pun orz la incoltit si halesc ele citeva fire cind simt nevoia sa dea la boboci.

  cu toate cele de mai sus insa, pentru ‘dai harzii’ hranei uscate, faptul ca cineva aduce orijenele in romania e o veste foarte buna (inca o data, bravo lui pet city). ideala insa ar fi o hidratare mai buna. ph-controlul e iarasi o inventie de-ale producatorilor de hrana uscata, ca mureau pisicile pe capete mincind hrana si uscata, si cu ph nepotrivit. hrana umeda n-are nevoie de ph control. are nevoie doar de calitate.

  (o sugestie de final? in dreptul categoriilor de pe saitul de vinzari ar trebui pus in paranteza un numar care sa exprime totalul marfurilor din fiecare categorie. altminteri, dupa ce dau douazeci de clicuri pe douazeci de categorii si subcategorii si depistez ca toate-s goale, fara nici un obiect de cumparat, ma enervez si plec de pe sait, pur si simplu.
  multumesc.)

 80. Da, e posibil sa fie si o strategie buna de marketing cu privire la crontonele. O sa ma mai informez si iti spun. 🙂
  Da , e bine ca le dai orz , e bun in special pt regurgitare.

  Cu privire la site …. stiu si iti dau dreptate ….imi cer scuze chiar. Site-ul a fost facut f repede din dorinta clientilor Orijen care ne cereau un site pt a putea comanda m usor ……si usor usor am adaugat si alte 2 marci noi pe piata romaneasca inseamnand Nutram si Profilum si….. tot asa dupa aceea . Din pacate Web-designer-ul ne-a lasat in aer pt putin timp fiind plecat din tara in concediu insa in max 1 sapt-jumate se intoarce ………si va mai adauga una-alta printre care si ce mi-ai sugerat tu. Acum astept sa se intoarca si sa lucreze un pic la o navigare m usoara.
  Momentan colaboram cu toti distribuitorii in tara si ne dorim ca in timp ( speram cat m scurt) sa fim cel m mare petshop online ( sa aiba omul de unde alege , 🙂 ).
  Iti multumesc pt sugestii si felicitari si chiar te rog sa ne m „atragi” atentia la una-alta pt a putea modifica acolo unde tb. Suntem si noi mici ( dar crestem !!! ) ! 🙂

 81. atunci, la mai mare! eu oricum o sa tot intru sa vad cum merge.
  🙂

 82. @mypetshop: daca mai dai pe aici si daca nu te supara niste recomandari (am vazut ca nu), poate in viitor aduci si Orijen in ambalaje mai mici de 7 kile. Si poate niste Evo Innova…
  si, desigur, hrana umeda… 🙂

 83. In fiecare zi m intru sa m citesc pe blogul tau. Apropo, e foarte bun ,superba pisicuta si floricelele :).
  Da , as putea aduce si cantitati mai mici de 7 kg. La 6 Fish de ex avem pt ca uneori lipseste la 13,5kg. Si la pisicute avem de 7kg si la magazin mai avem de 2 kg. O sa bag si pe site variantele m mici , in general lumea cauta varianta m mare la caine in special pt ca pretul per/kg scade.
  Hrana umeda la Orijen nu exista , recomand Schesir-ul care e f buna calitativ dar si f gustoasa.
  Cu privire la Innova astept ceva raspunsuri …. 🙂 …..sa vedem …..
  Din Oct vom m baga o marca noua tot asa f buna …..asteptam …..
  Si in curand vom baga si Arden Grange ……. o sa incercam sa le avem pe toate …… 🙂 …..timp sa avem sa le bagam pe site ……. asta e dusmanul nostru nr.1.

 84. multumesc, mypetshop. (pisicuta e motanel, dar o sa-i transmit laudele :D)

  Schesir… eee… si eu recomand, numai pisicile mele nu se lasa deloc impresionate :((

  ma bucur s-aud ca se fac demersuri pentru innova (care are si varianta umeda).
  ar mai fi si natural balance (dick van patten’s).
  dar, in fine, e usor sa stai pe scaun cu tastatura-n brate si sa dai sugestii de import celor care chiar fac munca asta :)))

 85. […] că am avut nu cu mult timp în urmă o urîtă revelaţie, urmată de o frumoasă discuţie cu vizitatori ai blogului meu interesaţi de subiect, revin cu […]

 86. Desi subiectul e serios, ca doar trebuie s-avem grija cu ce ne hranim animalutele, n-am putut sa nu hohotesc de ras citind articolul! :)) Cand ai umor, pana si banalul subiect despre hrana pisicilor, in esenta plictisitor, devine interesant si palpitant!!

  Eu cred ca am motan atomic, pentru ca mananca tot ce-i dau, si se bucura mai ales cand ii dau mancare d-aia de la taticul Darwin, cum bine spui tu. Si bea la apaaaa si laaapteee… poate si din cauza ca umbla ca vagabondul pe-afara si se intoarce hamesit, insetat, in stare sa rupa orice gaseste in farfurioara. Nu prea e rost de mofturi pe la noi.

  Mai am un motan- un motan clandestin- un badaran si jumatate, un tauras gras si morocanos. Este al vecinilor de sub mine, frate de bagabondeala cu al meu. Vine destul de des ca sa manance sau sa doarma, mai ales de cand vecinii mei au mai primit o pisoiasa mica (era sa se aciueze si aia pe la mine. Nu stiu care-i faza, mie nici nu-mi prea plac pisicile, in afara de al meu motan, ofcors). Asta mananca trei feluri de mancare si din farfurioare diferite- sa ne-ntelegem! O data l-am prins ca poftea la ciorba mea. o_O I-am dat, a mancat. Le dau si croante dar nu tot timpul. Conserve nu le dau.

 87. am trecut si eu rapid prin posturi si nu am vazut pe nimeni care sa se intrebe cata proteina animala contine mancarea pentru catei sau pisici.si sunt total de acord ca r.c si hill`s sunt niste mancaruri de slaba calitate care nu isi merita pretul afisat in magazine.
  multa lume nici nu stie ce da sa manance animalului…. si cred ca daca ar citi eticheta produsului ………ar trece pe mancare gatita.
  exista pe piata crontanele care chiar au efect asupra placii bacteriene, nu vreau sa dau nume ca sa nu fac reclama….. in general in mancarea pisicilor sunt introduse substante (polifosfati)care au un randament mic in combaterea tartrului, in fine nu vreau sa intru in detalii….ideea principala e ca sunt bucuros ca lumea a inceput sa-si dea seama ca cel mai mult conteaza ce bagi intr-un animal si nu un brand. brandurile foarte mari si cunoscute , datorita productiei mari pe care o au nu pot sa-si procure numai ingrediente de calitate si recurg la ingrediente foarte ieftine la care se adauga si campanii media agresive.am vazut pe sacii de hill`s compozitia si am ramas perplex!!!! pai asta-i mancare superpremium??? cred ca peste 60% e numai PORUMB.

 88. ce le dau eu acum de mincare, ca o consecinta a citirii mai cu atentie a etichetelor, am expus aici:
  https://vidal2.wordpress.com/2008/10/17/chestii-tehnice-despre-mincarea-pentru-blanosi/

 89. (si sa stii ca aici nu esti la televizor 🙂 si nici pe vreun forum. nu te da nimeni afara de pe blogul meu daca dai o denumire de firma, cu orice fel de intentie, inclusiv ca sa-i faci reclama.)

 90. a mea mata baga in ea Leonardo. am citit si eu multe etichete de produse si asta am vazut ca e sigurul produs care specifica si procentul de proteina animala din totalul de proteina din produs. Pufi adora leonardo cu peste si pe cel cu rata…. face mofturi la cel de miel.
  iata si compozitia….
  Herring meal (at least 17 %); Poultry (dried) (at least 15 %); Rice (at least 15 %); Corn; Poultry fat; Krill (dried) (at least 4 %); Rye malt; Whole egg (dried); Brewer’s yeast; Poultry liver (hydrolysed); Grape seeds (de-oiled); Carob; Linseed; pregelatinised starch;
  Sodium chloride; Fructo-oligosaccharides; Yeast extract
  # High protein quality: Percentage of animal protein in total protein: 85% {From fish 50%; from poultry 35%
  # Healthy cell protection with VITIS grape seed flour from cold-pressed grape seeds – to protect the body from oxidation.

 91. nu e singurul, majoritatea specifica continutul in proteina, problema e ca… e irelevant. proteinele nu-s toate de aceeasi calitate. in plus, o buna parte din continutul acestei mincari e o parcarie – cel putin din punct de vedere al unei pisici… 🙂

  am dat, doua comentarii mai sus, linkul la insemnarea care explica ce le dau eu (dupa indelungi lecturi, discutii, analize si calcule). dar, pentru ca nu pot sfatui pe nimeni sa se inhame la tocat carne si amestecat cu suplimente cum fac eu (desi pentru o mita-doua nu-i chiar asa mare efort), pot sa-ti recomand macar o mincare ceva-ceva mai onorabila decit leonardo si restul:
  http://www.petcity.ro/index.php?act=viewProd&productId=16
  adica cit mai putini carbohidrati, fara cereale, orez, drojdii si alte prostii. din pacate, are ‘fructe si legume’, dar nu stiu daca se poate gasi la noi o hrana uscata mai de calitate. in schimb e de cautat printre cele umede. am vazut ca au aparut chestii gen Nature’s Harvest – la pentruanimale.ro, de pilda.

 92. ce produs mai specifica procentul de proteina animala din totalul de proteina din produs??
  eu sincer nu mai cunosc.pentru mine mancarurile bune le consider orijen, acana, leonardo…si cam atat, cel putin pe piata noastra. nu stiu foarte multe despre fish for cat dar am inteles ca e o mancare ok.

 93. nu stiu sa-ti raspund acum ce produse mai specifica procentul de proteina, fiindca nu mai am de mult in casa ambalaje de mincare uscata. cind aveam insa (imi vine in minte Sanabelle si Royal Canin, pe care procentul de proteine e trecut cu cifre de-o schioapa) gaseam acolo, pe eticheta, procentele astea – despre care insa abia ti-am zis ca sint absolut irelevante. calitatea nu sta in procentul de proteine, ci in cu totul si cu totul alte lucruri.

 94. pardon, scuza-ma, te rog, am citit in fuga. tu vorbesti de procentul de proteina animala din totalul de proteina.
  egal cu zero si asta, nu te supara. poti obtine proteina ‘animala’ procesind timp de douazeci de ore gheare si ciocuri. ceea ce se si intimpla in mod curent.

 95. CALITATEA UNEI DIETE STA IN CALITATEA INGREDIENTELOR.DACA ROYAL SAU SANABELLE SPECIFICA PROCENTUL DE PROTEINA ANIMALA EU MANANC UN SAC …..
  proteina animala cred ca pot sa obtin si daca procesez un pantof……
  eu stiu ca nu trebuie sa luam de bune toate inscrisurile care se gasesc pe fata sacului ci doar eticheta cu ingrediente….

 96. sumi, intii te rog frumos sa nu tipi.

  in al doilea rind, daca citeai tot vedeai si al doilea mesaj al meu si nu mai era nevoie sa te enervezi atita.

  in al treilea rind, imi spui de calitatea ingredientelor dar nu iei in seama ce-ti zic eu despre proteina animala, nu? nu vrei sa intelegi ca pe sac poate sa scrie si ca suta la suta din proteina din interior e animala, ca tot nu inseamna ca mincarea aia e buna? proteina animala se poate obtine si cum ti-am zis mai sus, din ciocuri, gheare, diverse materii cornoase, piele, pene, blana si asa mai departe. adica vax. da, te intereseaza ingredientele, nu procentul de proteina animala. adica daca scrie acolo ‘chicken’ e clar mai de doamne-ajuta decit ‘chicken meal’ (desi amindoua contin proteina animala…). Daca ai un continut de, sa zicem, 50% proteine, din care 49% proteina animala, DAR pe lista de ingrediente nu gasesti carne de calitate, ci doar ‘meal’ si alte produse aiuristice, vezi-ti de treaba, nu da banii pe asa ceva.

  deci pina la urma care-i ideea ta si ce te-a enervat asa de tare?

 97. nu m-am enervat… nu mi-am dat seama ca scriu cu litere mari si sincer mi-a fost lene sa rescriu acele randuri asa ca le-am lasat asa…

 98. in regula. 🙂

 99. eu am un labrador care mananca royal canin pentru adulti si in fiecare luna i se mareste gpt…ul o transaminaza a ficatului ! e deja a cincea oara ….medicul imi recomanda tot royal canin ca nah are parteneriat cu ei …dar eu sunt convinsa ca asta e cauza…royal canin o vrajeala de mancare

 100. o sa incerc cu acana !!! sa vedem daca mancarea e o problema sau e el sensibil cu ficatul…dar culmea de cand mananca royal canin pt adulti are probleme…..


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s