Cuzina Euforică îl urăşte pe Fănel!

Făneleeee, ce ţi-au făcuuuut, Făneleeee…

Acuma te-au botezat secărea! Pîn-acu’ iereai arpagic, vai de capu’ tău…

Făneleee, ce-ţi fac ăştia, măi, te taie şi-ţi pun sare pe rană, te toacă mărunţel, te freacă şi te frig dă viu / şi numele nu ţi-l ştiu, măi Fănele, măăăi… Că tu eşti un biet fenicul, fennel pă ingleză, fenel pă romgleză, vai mămica ta, Făneleee…

Anunțuri

33 comentarii

  1. Fenouil in franceza. Tre sa sap nitzel, eu cred ca se folosea in secolul 19 si inceput de 20, sa zicem pina la primul sau al doilea razboi mondial. Vreau sa zic, in Romanica. Daca da, numele era folosit.
    Da la ce emisiune vezi tu astea? La ce ora? Ca astia, euforicii, au nush cite emisiuni de gatit, nu am timp si rabdare. Zi-mi, va rog, sa merg la sigur.
    Grandmerci.

  2. io dădui în engleză ca să priceapă omul de la ce-i zic Fănel. 🙂

    altminteri, nu ştiu pe nimeni în ziua de azi care să folosească pentru bulbul de fenicul denumire de secărea. e absolut stupid, de ce să traduci secărea bulbul de fenicul, de ce, de ce? :))

    de uitat… arunc cîte un ochi undeva de la 4 la 7, cînd au un ‘purpuriu’ de emisiuni culinaristice. din păcate, safari food a dispărut din grilă, au băgat nişte tăntici care se întrec în cozonaci moldoveneşti, au împins-o pe laura calder undeva după 7 seara, în rest e plin de românaşi care fac diverse chestii neinteresante, dar le fac cu mare tupeu. mai bine mă-ntorc pe history.

  3. Secarea e corect. E in „olteneza veche 🙂 „. Arpagic e ridicol. Planta este nativa in Dobrogea si Oltenia, dar era intrebuintata mai ales in bucataria transilvaneana si i se mai spunea si anason nemtesc. Strabunica mea il folosea in nestire 🙂 ca orice austro-unguroaica ce se respecta!

  4. mulţumesc. la ce îl folosea străbunica ta?

  5. repet, cu mai multe cuvinte: arpagic e pur şi simplu greşit, secărea e un regionalism pe care absolut nimeni nu-l foloseşte pentru BULBUL plantei. deci, din punctul meu de vedere, sînt greşite amîndouă.
    adică traducem feniculul cu secărea, da’ la schinduf de ce nu zicem molotru, la sumac oţetar şi la rucola voinicică?

  6. Uite, eu nu vreau sa incep o discutie subiectiva despre cum fenicul nu se refera doar la bulbul plantei ci la planta in intregimea ei. Cel mai probabil oltenii spuneau „ceapa de secarea” daca voiau sa fie foarte specifici, dar nu cred sa fi fost cazul. Aproape nimeni nu spune bulb de fenicul sau seminte de fenicul cand nu sunt scoase din context. Faptul ca este regionalism si/sau arhaism nu anuleaza corectitudinea unui termen. Nu folosim denumirile respective fiindca romanii s-au grabit dintotdeauna sa ingroape limba vulgului sub un potop de neologisme. Cum altfel sa se deosebesca obrazele subtiri? Ca plamada si apucaturile erau aceleasi.

  7. Alo, da’ de ce nu spune nimeni agurijoară ci toată lumea o stie de portulacă ?!?!

    Revoltător. Agurijoară e frumos.

  8. nu ştiu care toată lumea, da’ pe unde am crescut eu ‘toatălumea’ o ştia drept floarea de piatră, necum de portulaca. 🙂

  9. Strabunica mea facea un „auflauf” cu fenicul fiert in lapte, urda si „tapet” de kaizer. Ma trezeam noaptea de grija lui 🙂 Pacat ca s-a certat cu bunica si au dus-o la o casa pt batrani. In jumatate de an a murit in si din grija profesinistilor din sanatate. Dupa ce traise 97 de ani fara sa fie bolnava si fara sa ia medicamente. Era tare mandra de sanatatea ei. Si tare rea de gura.

  10. aoleu, ce apetisant sună… „tapet” de kaizer unde, pe fundul oalei în care fierbe, sau cum? şi urda se face cremă cu laptele şi se pune feniculul în maglavais, sau cum? nu te supăra că insist, dar vezi începutul comentariului…

    …auflauf e sufleu, nu?

  11. Nu pot să nu-ţi dau dreptate, şi poate m-am pripit ţipînd la secăreaua lor, dar părerea mea e că într-o emisiune culinară mainstream şi în plus cu bucătari din alte ţări, nu poţi să traduci cu regionalisme restrînse, că şi tradusul ăsta are regulile lui. La asta m-am referit.

  12. @vidal, inteleg de ce te-a indignat un bucatar profesionist folosind termeni gastronomici invatati de la logofatul Oprea Cata 🙂 (in viziunea traducatorului, daca am inteles eu bine). Imi cer scuze pt ce urmeaza, gatitul e o slabiciune de-a mea… si promit sa nu mai fac!

    @v, auflauf-ul e scuza nemtilor pentru sufleu. Nu conteaza cat si cum creste, care-i gradul de pufosenie, important e sa aiba mult ou, branza si carnuri crocante. Mai mult o budinca. Acum: feniculu (1kg+) se caleste 2-3 minute in unt, se adauga o cana de lapte si se fierbe domol pana dispare lichidul. Se sareaza si pipereaza, paseaza si raceste, se amesteca o ceasca de bechamel cu una de urda si 3 oua, se amesteca bine toata afacerea si se baga la cuptor intr-o forma tapetata cu pesmet si kaiser rumenit bine. Coacerea pe bain-marie la 180 grade vreo 45 minute. Sa ai pofta!

  13. Erata: feniculu se inlocuieste cu feniculul sau feniculu’ daca vrem sa fim populisti. Da’ nu mai e cazu’ fiin’ca se dusera alegerile.

  14. Adriana – retzeta suna minunat. Nu ca am s-o fac, dar ca experientza, ca moment de incintare la citit, e TARE. Merci. Traiasca strabunica.
    Bunica mea, foarte austro-ungara si cu maghiara ca limba materna, nu folosea feniculul. Ei erau de la Sibiu. Poate nu se folosea chiar peste tot. Si nici familia din Oradea nu il folosea.

  15. @Adriana: nununu, bucătarul era un ins în floarea tinereţii dintr-un restaurant oarecare dintr-o ţară oarecare, care n-ar fi putut folosi un bulb de secărea, clar, numai traducătorul a crezut aşa. 😀
    mulţumesc frumos! reţeta sună cu adevărat cum zice Vera şi cred că mă mănîncă degetele…

  16. @vera, strabunica-mea era din Austria, cu germana ca limba materna. Bucataria maghiara e foarte diferita de restul bucatariilor europene si nu ma mira daca nu-l foloseau. Reteta a ajuns in Austria (la germanici in general) prin filiera „mafiota” (adica italiana) in mod sigur. Doamne cat de tampitica sunt, am pe undeva caietul cu retetele strabunicii+bunicii! Daca il gasesc, arierata scrie pe mine fiindca nu ma mai scoate nimeni din copilarit cateva saptamani! Sau din casa. Sau pe usa.

    @vidal, eu iti recomand un scarpinat viguros 🙂 Merita.

  17. se va presta :))

  18. Tomnai acu-n ajunul Sarbatorilor Pascale ne cazniti cu retete! Aveti mizericordie stimabilelor!

  19. 😀
    io aştept să găsească Adriana caietul ăla cu reţete.

  20. Sarbatori frumoase! Cu drag,

  21. mulţumesc frumos! asemenea şi ţie, tot cu drag. 🙂

  22. Vezi ca pisicile au nush ce paraziti care sar pe tine noaptea. 😉

  23. voi incerca să dorm în costum de tablă. 😀

  24. Aşadar pentru toţi cei care au cont de feisbuc, uite aici o colecţie de poze frumoase din România
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.142700509104102.19029.142699105770909

    Pentru cine n-are cont de feisbuc, cităm descrierea pozei numărul 10

    Gradina Zmeilor – Judetul Sălaj

    Kite Garden – Salaj County

  25. o fi tradus cu netu’… 😀
    da’ ăla care-a tradus pentru Discovery „Beţi! Sinteţi pe Everest!” (Suck it up! You’re on Everest”) cu ce instrument o fi tradus…?

  26. Si tot pt cine are cont de Facebook, somn de taina cu matzoi 🙂 http://www.facebook.com/video/video.php?v=1700616204148&oid=265841916267&comments

  27. Arsene, m-ai omorit cu linkul ala :)))

  28. Anul asta nimic-nimic (http://www.infoturism.ro/poze/din-corturi_25987 ) ? Intrebarea mergea pusa la alt post, dar daca Vidalu’ s-a lasat de virtualitati, ce sa-i faci… 😛

  29. anul ăsta chiar s-ar putea să nu
    😦

  30. O carte in dar 🙂 http://www.facebook.com/Cartile.Copilariei . De fapt mai multe, cu posibilitate de download. Pentru cine mai tine minte 🙂

  31. iaaaa te uită ce-a găsit arsene!
    mulţumesc!

  32. Cu plashere! 😛

  33. […] Cuzina Euforică găteşte orez basmatic… Aşa scrie pe ecran la ingrediente, […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s