La mall, cu lumea bună

Tre’ să vă mărturisesc că în ultima vreme nu prea m-am mai uitat la Realitatea TV. Am ajuns la concluzia că mă deprimă şi mă încarcă negativ. După zece minute de privit mă paşte smulsul părului din cap şi datul cu capul (acum chel) de pereţi, pe culmile deprimării, pentru că televiziunea asta îmi induce ideea invincibilă că atîrnăm pe marginea prăpastiei, că s-a sfîrşit, s-a terminat cu noi, vom muri curînd, săraci lipiţi şi suferinzi de multe boli, netrataţi şi nebăgaţi în seamă, neiubiţi şi neajutaţi, totul se destramă în jur şi toate crăcile ni se rup sub picioare, e apocalipsa, ce mai. Ia mai duceţi-vă-n bălării cu apocalipsa voastră cu tot. Şi trageţi uşa după voi. Eu mă uit la casele de vis ale ălora de pe Travel&Living, şi la Akenaton, şi la istoria cifrei zero.

Aşa. Şi dacă tot nu mă mai uit la Realitatea, azi m-am nimerit pe Realitatea. La ţanc ca să aflu că Italia vrea să ne spînzure şi să ne dea foc şi să ne radă de pe faţa pămîntului şi să cultive peste fosta noastră ţărişoară tufe de măslini mutanţi din care să obţină ulei de măsline gata contrafăcut prin amestec cu rînză stoarsă din mămăligă veche. Peste asta am trecut repejor. Era o nimica toată după apocalipsa de pînă atunci. Dar cînd să mişc din deşt pe telecomandă aud în treacăt altă ştire, loco. Cică la mall s-au încăierat un clan de mardeiaşi cu un clan de paznici şi-a ieşit urît ca motanul meu cel mic cînd era şi mai mic şi i-am făcut baie c-avea nevoie.

Prin telefon intră în direct cu Realitatea un nene care se-nvîrtea prin mall cînd s-a-ntîmplat buba. Nu ştiu cine e şi cum arată, dar are o voce frumoasă de om fin, vorbeşte cursiv şi destul de elevat, nu face nici o greşeală de limbă şi spune cam aşa:

„La un moment dat am auzi un anunţ la difuzoare prin care eram rugaţi să părăsim mallul pentru că avusese loc o altercaţie. La început nu l-am luat în seamă, ca şi majoritatea celor din jur.“

Dah, vericule. De ce să iei în seamă un anunţ oficial care te pofteşte politicos să părăseşti o incintă, pentru propria ta siguranţă şi pentru ca forţele de ordine să se poată desfăşura? De ce, tovărăşicule? Ce, eşti prostul lor, să le iei tu în seamă toate cererile? Cine dracu se mai cred şi ăştia, dă-i în pălăria ta de cetăţean civilizat, cu anunţurile lor cu tot. Mîine-poimîine o să te amendeze că arunci pe trotuar o biată pungă goală! Şi cînd te-or mai forţa să stai la rînd ca să intri la cinematograf, o să le-arăţi tu lor, o să spargi vitrina şi-o să intri pe-acolo! Că nu eşti tu prostul lor, da? Jos sistemul opresiv!

Reclame

27 comentarii

 1. Tare. Asa-i romanul, pricepe greu si uita repede.

 2. tocmai cand citeam articolul tau am auzit una noua: un cuplu de romani au omorat, facut bucati si pus intr-o valiza seful asociatiei de locatari al blocului in care locuiau. s-ar putea sa iasa urat de tot pana la urma…

 3. acuma depinde si cine era seful asociatiei de locatari… 🙂
  traiasca travel & living.

 4. ah….(si acum stau cu barbia in palma)..travel&living..si acum ma mai gandesc cum un cuplu tanar rau isi facea casuta intr-un sat pe langa Londra ; isi faceau probleme ca nu au cum sa linisteasca vecinii, cum ca nu vor strica ambientul…si-au acoperit casa cu tigla refolosita pentru a se incadra mai bine in decor..ahpphhh…..sunt on topic rau nu?

 5. …cred ca era din seria ‘grand designs’… 🙂

 6. intamplator eu m-am nimerit pe acolo.. cam in timp ce se petrecea.. ce se petrecea, si era un gardian la intrare care a facut un semn de neinteles cu capul si cu mainile si a murmurat un fel de ‘pentru protectia.. mai bine .. ” (si apoi gestul cu mainile) (si apoi nici nu m-a mai bagat in seama) iar eu am interpretat asta ca insemnand ca ar trebui sa intru pe alta intrare
  ceea ce am si facut, dar de-abia intrasem ca am dat peste o ceata intreaga de oameni alergand…

  deci dc mesajul ala a fost cine ce aiureala de neinteles (pe care mai apoi tipul cel elevat a reformulat-o) nu vad cum ar fi putut sa o ia prea multa lume in seama.

  oricum de la a ignora „La început ” un mesaj care recunoaste ca trebuie sa fi sunat derutant (tu ai iesit din cabina de probe in fuga si apoi afara fara nici o ezitare, fara sa pui o intrebare?..) pana la a arunca pungi pe jos si a sparge vitrine pt ca este sub demnitatea ta sa stai la o coada mi se pare o cale destul de lunga pe care ai batut-o de una singura 🙂

  pe de alta parte, dc mesajul din difuzor a sunat exact cum a zis tipul, … cred ca e un pic meschin sa folosesti cuvantul altercatie intr-un mall, cate sanse sunt sa te faci inteles? 😀

 7. tu ai fi iesit, vroiam sa zic
  nu incercam sa te acuz ca frecventezi mall-uri 😛

 8. io nu inteleg exact care-s problemele tale, g. 🙂
  omul a zis foarte clar ca au fost poftiti sa paraseasca mallul. nu a zis nicidecum ca nu s-ar fi inteles mesajul, ca era in cabina si n-avea cum sa se grabeasca, ca alte jucarii. a zis doar ca el si ailalti care se plimbau pe-acolo n-au catadicsit sa urmeze cererea. astea cu daca si cu parca de gen ‘dar daca era fo aiureala de neinteles pe care a trebuit el s-o reformuleze’ si alte d-astea nu intra in proiect, daca ma-ntelegi.

 9. (ah, si nu, n-am nimic cu mallurile. cita vreme nu ma obliga nimeni sa merg acolo. 🙂

 10. Depinde acum si cum a sunat anuntul :). Tristul adevar e ca simt ca o sa iau tot mai in „usurel” anunturile oficiale, pentru ca atunci cand autoritatile inceteaza sa-ti mai inspire incredere…nu prea mai ai cum sa pui baza pe ceea ce zic ele. Si pentru asta e de-ajuns sa iti arunci ochii in lumea politica, in justitie, in politie sau, mai usor, poti urca intr-un mijloc de transport in comun. Marlania a devenit un mod de viata, fie ea una bruta sau una „cizelata” de oameni „scoliti”. Nu stiu care e perceptia voastra asupra Romaniei in care traim, dar mie mi se pare ca ne confruntam cu ingrozitoare cultivare a non-valorilor. Si asta o zice un optimist 🙂

 11. probleme propriu zis nu am, dar marturisesc ca am serviciu al naibii de plictisitor 😀

  vroiam sa spun ca fiind vorba de romania, autoritatile noastre, mall plaza si gardieni, sunt putine sanse sa fi fost formulat un mesaj clar si concis din care chiar sa se inteleaga ceva. asa ca nu ma mir ca nimeni nu a bagat mesajul in seama

  si a doua chestie pe care vroiam sa o spun este ca ai tras niste concluzii cam pripite cum ca dc cineva nu a luat în seamă un anunţ oficial care il pofteşte politicos să părăsesca o incintă rezulta in mod necesar ca e un mitocan care arunca chistoace pe jos si nu suporta sa i se spuna ce sa faca desi cererile respective sunt rezonabile..

  doar nu intelegeam ce aveau de-a face una cu alta, ironia cu Jos sistemul opresiv! cu niste oameni care au ignorat un anunt :D…..

 12. ah, si-atunci eu, cu pesimismu-n git, ce parere sa-mi dau? 🙂

  eu ramin la parerea ca, indiferent cum a sunat, anuntul a fost, dupa spusele omului, clar si fara echivoc: iesiti, neica, de-aici. si mai cred ca nerespectarea unui astfel de anunt nu tine (neaparat, poftim) de gradul de incredere in autoritati, forte de ordine sau vecini. e o chestiune de disciplina pe care-o vezi pe strada zi de zi. ai sa vezi gramada de gunoi cea mai mare in jurul stilpului pe care scrie „pastrati curatenia”.

 13. (comentariul anterior se lega de ce scrisese cosx)

  @g: nu prea intelegi figurile de stil retorice.
  nu-i vorba, ca nici eu nu inteleg care dintre nerespectarile de reguli si anunturi intra la mitocanie si care la bun-simt. 😀
  deci ala care ignora in mod deliberat un anunt oficial care-l pofteste sa paraseasca o incinta este si mitocan si alte chestii, dar nu intru in detalii ca ne lungim de pomana. ca arunca ambalaje pe jos sau nesocoteste anunturi oficiale este, din punctul de vedere pe care l-am sugerat, totuna.

 14. (apropo, ca abia acum mi-a dat prin cap intrebarea asta:
  g, tu ai observat vreodata pe strada cam ce oameni arunca gunoiul pe jos? exceptindu-i, desigur, pe mincatorii de seminte de linga gard. iti zic io, ca i-am vazut si de regula ma cert cu ei: bunici fermecatoare de mina cu nepotei bucalati, doamne bibilite din crestet pina-n talpi, domni cu pardesie elegante, cupluri de tineri care discuta seducator despre cioran… cam astia.
  deci, da, pe unul ca stimabilul domn de la mall caruia i s-a spus, dar s-a pisat pe ce i s-a spus, il suspectez ca e-n stare si de alte mitocanisme.
  desi, cum spuneam, in text era vorba doar de o figura de stil 🙂

 15. o figura de stil de exemplu… hiperbola? 😛
  ma rog, glumeam. am inteles acum. mie mi se parea ca ai exagerat presupunand ca dc cineva nu tine cont de un mesaj care pare a-i fi adresat inseamna neaparat ca arunca si gunoaie pe jos, dar acum am inteles ca pt tine e cam acelasi lucru sau in orice caz o dovada la fel de certa de mitocanie deci nu-mi ramane decat sa… agree to disagree

  intrebarea n-am inteles-o prea bine. lumea se cam imparte in mancatorii de seminte si ..restul categoriilor pe care le-ai enumerat tu, nu (atata doar ca, firetse, nu toate babele fermecatoare/ doamnele biblite/ tinerii fascinati de cioran/ domnii in pardesie sunt snobi/ ipocriti). N-am inteles ..cam ce oameni.. mai raman

  dar adevarul e ca nu stiu cine arunca gunoie pe strada. eu vad doar gunoiele..

 16. nu pot decit sa te rog sa mai citesti o data tot comentariul ca sa intelegi ce-am vrut sa zic. sau nu, cum vrei. 🙂

  nu, lumea nu se imparte in mincatori de seminte si restul. restul la rindu-i se imparte, grosso modo, in mitocani mascati si oameni cu bun-simt real. mitocanii mascati sint cei mai periculosi.

  stii, contradictia asta cu tine imi aminteste de insemnarea de-acu’ multa vreme cind m-am indignat rau ca un rahat de firma de dulciuri a avut obraznicia nemasurata sa se duca prin scoli si sa-si faca reclama indopind copiii de virste mici cu dulciuri. fara, desigur, permisiunea parintilor si cu acordul cadrelor didactice care si-au luat si ele, in schimb, traistutele cuvenite. eu m-am indignat, cineva mi-a raspuns din virful buzelor „da’ ce te agiti asa, draga, e doar ciocolata, ce mare lucru”.
  cred ca, la fel ca in acel caz, fata de tine ma plasez pe pozitii opuse in ceea ce priveste resimtirea nocivitatii in detalii. voi luati prea usor si cu prea multa indulgenta niste semne clare ale unor tare sociale. sau, cel putin, niste semne clare pentru mine. faptul de a-mi indopa cu ciocolata fara stirea mea copilul pe care incerc sa-l cresc sanatos este un abuz incalificabil. faptul ca nu iei in seama un anunt oficial care ti se adreseaza este o problema de civism. faptul ca, desi frumos imbracat, curat, fardat si parfumat, arunci pe strada ambalajul gol de batiste de hirtie este o dovada de mitocanie. de pomana te-ai parfumat, de dedesubt pute. tie lucrurile astea iti par detalii, motive de circoteala nejustificata. mie din contra, imi pare ca nu se circoteste destul pe asemenea subiecte si astfel se incurajeaza tacit porcariile de toate calibrele.
  mai tolerez, la nevoie, rar si noduri in git, jumatatile de masura, dar deja treimile sau sferturile imi depasesc capacitatea suportabilitatii.

 17. hei hei hei. nu e corect, acum discutam despre aruncat gunoie pe jos si despre oameni care le vand copiilor ciocolata

  in leg cu imparteala ta, cam asta spuneam si eu, doar ca ma rog, poate n-a fost clar. dupa mine, oamenii de pe strada, pe care ii vezi doar in trecere, se impart in necivilizati (mancatorii de seminte-ca metafora) si cei care par civilizati. care si aia se impart in cei care chiar sunt si cei care doar par (de-aia ziceam de ipocrizie si snobism). dar nu cred ca ii poti deosebi dupa haine si de-aia n-am inteles intrebarea, care suna in mintea mea .. stii cine mai arunca gunoaie pe strada, pe langa necivilizati? cei civilizati…

  deci nu stiu de ce ai trecut la gunoie acum 😀

  E dreptul tau sa consideri ca dc nu iei dc nu iei in seama un anunt oficial care ti se adreseaza ai o problema grava
  privitor la semne.. prefer sa nu judec oamenii dupa semnele ‘clare’ pe care le prezinta, ci dupa ceea ce fac

  intelesem ce ai vrut sa spui in comentariul cu oamenii… ingrijiti, doar ca nu m-am prins cum anume ii deosebesti de cei care sunt intr-adevar civilizati si nu mitocani mascati cum ai zis tu

  banuiesc ca am divagat rau de tot..

 18. „prefer sa nu judec oamenii dupa semnele ‘clare’ pe care le prezinta, ci dupa ceea ce fac”

  🙂
  de parca eu m-am referit la f’un semn de pe fata.
  e drept si ca nu m-am referit la ce-a facut, ci la ce n-a facut, care dupa mine e o chestie cel putin la fel de importanta ca facutul.

  „doar ca nu m-am prins cum anume ii deosebesti de cei care sunt intr-adevar civilizati si nu mitocani mascati cum ai zis tu”

  pai… in momentul cind fac cite un gest mitocanesc ii deosebesc, nu mai inainte. 😀
  dar nu asta era important. ce-am vrut sa zic era ca, din moment ce faptul de-a parea civilizat nu te scuteste de-a nu fi, odata ce l-am prins pe cutarescu cu un gest nesportiv pe care il mai si trateaza cu nonsalanta, ba chiar ca pe o normalitate, il pot suspecta de multe altele.
  cam asta era rationamentul si asa am ajuns la aruncat de ambalaje pe jos.
  repet, sint lucruri pe care multi (iata, se vede ca si tu) le trateaza cu prea mare usuratate, ca pe niste fleacuri, daca nu chiar ca pe niste gesturi normale. mie mi se pare ca tocmai ele fac fondul problemei, asa cum mizeria de la malul apei care nu te lasa sa te bucuri de scaldatul in mare e facuta din alga linga alga linga alga linga alga.

  „banuiesc ca am divagat rau de tot..”

  asa, si? mai rau decit mine mai sus?
  pe blogul asta se divagheaza de regula.

 19. Alooo, Vidalu’, da unde-a disparut insemnarea cu Didlee ? 🙂 🙂 Cat despre pungi aruncate si mitocani, putem vorbi o suta de ani si tot nu-i terminam. Nu stiu cum e-n Bucuresti, dar in Iasi, cand ploua, is asa niste noroaie, incat o prietena proaspat intoarsa din Barcelona o facut depresie si n-o mai iesit din casa o saptamana 😀 Asa sa ne ajute dom’ primar, acu si pururea…doamne fereste 😉

 20. a disparut fin’ca nu mai avea rost, ca mi-a scris did intre timp si m-a lamurit ca a-nchis blogul, asa ca am considerat ca nu mai e nevoie de intrebarea publica. in plus, ma deprima sa vad in capu’ blogului meu ca nu mai am unde s-o citesc pe panteroza. 😐

  (simt ca in curind, dupa atita stat tihnit in casa, la prima iesire o sa patesc si eu ca prietena ta din barcelona…)

 21. si eu am ramas un pic socat si mi-a luat ceva vreme pana sa inteleg ce se petrece. si nu eram in cabina, nu probam pantaloni, eram acasa, ma uitam la televizor. schimbam canalele si ma asteptam sa vad ceva pe italia, ca asta era in urma cu cateva minute si asta era de fapt si acum pe ecran. era o conferinta a partidului nu stiu care al romanilor din italia. si am zis hait! s-au batut astia in mall in italia, forza nuova, extremisti, romani, nasol. si cand colo era eugen preda, specialist in wu-shu.

 22. hihihi. nici eu nu ma uit la tv. deloc. mai ales pe posturile gen realitatea, national si nu stiu care antena de stiri… mie-mi place sa ma uit (cand prind) stirile meteo cu muzica aia chill si cu imagini de pe tot globul pamantesc… atunci intru in transa

  🙂

 23. leapşă! 🙂

 24. multumesc, adelin, dar iti cer oleaca de ragaz pina gasesc timp. 🙂

 25. vidal – evident ca ai dreptate. Pentru nevoile acestui topic, oamenii se impart in cei care intzeleg ca un anumit gest acopera o plaja larga de defecte previzibile pina la milimetru si cei care nu intzeleg.

  Dar eu am o alta problema: usuratate sau usurintza? De ce?

  A eshit soarele! Muncesti tot ca sclavii de pe plantaztii?

 26. @vera: de obicei, in contextul acela se foloseste usurinta, dar eu m-am prevalat de faptul ca cele doua cuvinte au un sens comun (neseriozitate, superficialitate) si l-am folosit pe usuratate ca-mi suna mai ilustrativ. strict fonetic. 🙂

 27. ah, am uitat: da, dijaba a dat soarele, eu tot pe plantatia aia… :((


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s