Opriţi însămînţările, c-aţi depăşit graniţele!

Să ridice mîna-n sus cine-o crede pe Editura Paralela 45 că a vîndut – după cum a raportat – 3000 de exemplare din Istoria critică a literaturii române de Nicolae Manolescu la tîrgul de carte Gaudeamus. Adică în cele cinci zile de tîrg. Adică în 43 de ore, cît a fost deschis tîrgul pentru public. Adică în jur de un Manolescu pe minut. De notat că următoarele clasate au vîndut 1400, 1100, 900 de exemplare… De notat şi că în cea mai mare parte a tîrgului cartea nici nu era de vînzare la stand. De unde rezultă în mod firesc că_cînd a fost s-a cumpărat cu lada. Fireşte, ca la orice tîrg de carte. Ce, vreţi să-mi spuneţi că domniile voastre n-aţi cumpărat cîte douăzeci de exemplare din Esoterismul pentru toţi?

Acest mic calcul mi-a fost inspirat de inocenţa lui Cezar Paul Bădescu, care încă n-a aflat (sau a refuzat să-şi imagineze) cum se confecţionează la noi „Best seller-ul lunii”, „Cea mai rîvnită carte a tîrgului”, „Topul vînzărilor la librăria Porumbelu'” ş.a.m.d.

Dacă tot nu s-a înţeles, răspunsul este: pe bani şi pe relaţii.

.

Reclame

5 comentarii

  1. In mod sigur Istoria lui Manolescu nu s-a vindut in 3.000 de exemplare. Duminica dupa masa, un tip de la Paralela 45 imi spunea ca au vindut peste 1500. Dupa o ora (timp in care Istoria nu fusese de vinzare la stand, pentru ca, intr-adevar, mai mult nu s-a gasit decit s-a gasit), a venit la mine sa-mi spuna ca Vlasie i-a zis ca au vindut 3.000.
    Pe de alta parte, cineva de la o alta editura mi-a zis ca a vorbit la tipografia unde a fost trasa Istoria lui Manolescu, iar aia i-au spus ca au tiparit 500 de exemplare cu totul.

  2. asa a fost si anul trecut cind au iesit „cistigatori” spunind ca au vindut 1400 de Mormintul lui Iisus. iar la stand… era cam liniste si pace. dar poate or fi primit comenzi de la biblioteci… si le-au numarat si pe-alea. zic si io.

  3. vad ca Istoria… lui Manolescu a luat si premiul cea mai rivinta carte a tirgului. Asta da, ca multi au vrut s-o cumpere si n-au gasit-o. sau si-ar fi cumparat-o daca avea un pret mai decent.

  4. nush cate naiba s’au vandut, ca n’am ajuns la targ, dar o prietena de’a mea s’a dus sambata cu misiunea de a o cumpara pt tatal ei (care o suna din5 in 5 minute „sa nu parasesti postul!”) de cate ori se ducea la stand, ii ziceau ca s’a epuizat si tre’ sa aduca altele :/ smth is rotten la paralela, clar.

  5. Sincer, de performanţa asta cred că ar fi fost capabilă doar a doua parte a biografiei lui Irinel sau, de ce nu, prima a biografiei Oanei Zăvoranu…
    Şi nu, să nu crezi că glumesc, indiferent dacă sună urât ce spun…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s