Ce-am mai depistat în Doom 2

Să mă-mpuşte cineva cît mai repede, pînă nu termin de citit dicţionarul ăsta. Mai nou am depistat că Blestem 2 dă ca_corectă şi forma muŞchetar. adică de la muşchetă, da?

Reclame

44 comentarii

 1. prima data am zis ca de la sch=Ş, da’ nu-mi rezulta la literele ramase. vidal, termina ca le dai idei cu muŞcheta aia :)) maine baga ei si-un later edit :)))

 2. a, nu, ca nu par a avea nevoie de idei suplimentare, sint suficient de prolifici pe cont propriu.

 3. @vidal: Serios? Ce M-AM ris! Pai, nu ziceau ei ca accepta ideea ca uzul impune forma? De-acum gata, renuntam si la acordul in numar intre subiect si predicat… Ura! Libertate! Libertate pentru prosti.

 4. pardon vidal, cum am invatsat noi la lexicologie, vine prin relatia „a musca”-„muscheta”-muschetar” :)) adica muschetaru’ e un nene care musca bine din creeru’ nostru..

 5. La asta chiar că nu mă aşteptam…

 6. @gheo: pai, daca zice-n corpul dictionarului ca avem voie cu ‘clasa intiia’, iar in prefata, cinste lor, mi-au trintit niste ‘todeauna’, atine-te, ca nu-i departe nici ziua aia cu acordul.

  @tuvia: la ce? la toxicologie?

  @demaio: vezi? nu e thriller ca Blestemu’!

 7. […] asta chiar că trebuia să o preiau, că alte şanse nu am. Aşa cum ne spune Vidal, DOOM 2 consideră corectă forma “muşchetar”. Care, al naibii cuvânt, vine de la […]

 8. Da, îţi vine să te omori, nu alta.
  Am preluat şi eu materialul tău, de altfel asta deja se vede.
  Mulţumesc. Grele vremuri…

 9. multumesc si eu ca l-ai preluat. sa respiram incet si profund.

 10. Da…

 11. off topic: domnule, vaz ca la un moment dat in niscaiva retete pisicesti apar pipotele si inimile de pui. de ce? ce contin astea doua feluri de muschi ?

  Intrebarea e foarte serioasa

 12. urita e pocitania asta verde :((((((

 13. Mai, deci eu il cunosc pe unul care vorbeşte cu ş in loc de s şi cu s in loc de ş. 🙂 Ceva de genul: şa şe şupere cineva pe mine ca nu stiu şa zic saşe şasi in saşe şaci, da’ io vorbeşc mai bine decat cei mai multi si mai şunt si şexi 🙂
  Ala cu dictionarul o fi fost ca el. 😛

 14. foarte importanta e inima, pentru continutul de taurina care este indispensabil pentru pisici. la o adica, de dinti se mai pot dispensa, da’ de taurina, ba! 🙂 (ma rog, de dinti se pot dispensa daca locuiesc in casa la mine si le pasez eu mincarea)
  pipotele nu-s indispensabile, dar sint bune si citeva, ca fiecare parte a corpului cu chimia ei, iar diversitatea le aduce mai multe minerale si aminoacizi.

 15. :)) ce tare, mi-a intrat comentariul dupa al Cristinei.
  so, faza cu inimi si pipote era pentru A.

  @Cristina: tu mereu faci sa para lucrurile dragute si haioase, dupa ce altii s-au dat cu capul de toti peretii de nervi 🙂

 16. de ce? cine face dicktionarul? neam cu vangelis de la sect 5?
  eu n-am inteles nici faza cu nicio, dar probabil ati dezbatut-o deja, asa ca nu rog popa sa repete pentru băbi surzi. sa-nteleg ca se zice si niciun?

 17. @explorish: dadada, si niciun, si nicio, si ciresi – la fructe ca la copaci, si clasa intiia, si multe alte lucruri bune.
  (prima data m-am indignat pe vremea weblogului: http://vidal.weblog.ro/2005-06-11/35323/doom%27s-day.html)

 18. da’ cu vocativul ala nu se aude nimic? ca multi omi imi spun frumoas-o si sunt atat de multi incat e cazul sa-i bage cineva in seama.

  inainte vreme cand iti dadea careva o scrisoare de amor mai puteai sa te prinzi daca-i semianalfabet au ba, in zilele noastre nu mai functioneaza ca merge orice varianta. trebuie DECAT sa citesc doom ul inainte de a alunga omii.

  de cand s-a introdus a din a unii au ajuns sa scrie „ancepe filmul”; acu nu ma mai mir daca in timp se vor termina toate spatiile dintre cuvinte. sa numi dau nicio palma?

 19. adica, au adunat toate greselile intalnite vreodata, au facut un sondaj si au zis „domne’, nu ne intelegem cu astia, mai bine schimbam dictionarul sa nu zica lumea ca suntem idioti. uite, sa nu mai existe atatea intrebari… legam tot, ce cratima, ce semnificatii, ce mama ma-sii…”

 20. V, ziceam si eu ca pun o perna de puf intre capete si pereti. Evident, nu tin cu perna si nici cu peretele 😀

 21. of, vidal, pai vezi ca na-i priceput daloc, deci muşchetarii ierea muşchiuloşi, am vazut io in neshte filme, parol.

 22. @did: dadada, si dupa aia, cu dumu’ citit, poti sa le zici ‘nu fa greseala asta’!

  @evergreen: e drept ca in textul prefetei au uitat de propriile lor reguli, ba si de unele mai vechi, dar in rest…

  @Cristina: capu’ zice saru’ mina.

  @boladenieve: sa stii ca m-a trasnit ideea cu muschii, da’ mi-am amintit ca un muschetar era michael york si-alt muschetar era oliver platt, si mi-a trecut. 😀

 23. da, da, muşchetar vine de la muşchi! parol, am auzit-o cu urechile mele!

 24. Eu cred ca aceste modificari sint normale, pentru ca trebuie sa tina cont de evolutia limbii. Ne-am obisnuit cu perioada in care era mai important pentru Academie sa pastreze latura conservatoare a limbii – daca nu ma insel, desi folosim atit de des cuvintul televiyor el este considerat inca un neologism, deci nu face parte din fondul principal lexical – acum e cazul sa ne obinsui cu faptul ca limba evolueaza mai repede de cit sintem noi gat sa acceptam. Mai ales ca oricum evolueaza fara sa tina cont de parerea noastra sau a academiei ci doar de uz.
  Dictionarul nu face decit sa consemneze realitati pe care putem sa le acceptam sau nu, dar ele exista. Si trebuie consemnate, asa cum au fost consemnate si diverse alte cuvinte si sensuri, desi initial erau niste abateri de la norma lingvistica.

 25. modificarile sint normale de principiu, dar depinde ce modificari si cum sint facute. in plus, foarte multe modificari din doom 2 complica mai mult decit simplifica. celebrul ‘niciun’, care se scria cuminte intr-un singur fel, si-acum se scrie in doua moduri in functie de situatii aproape imposibil de decelat in vorbirea/scrierea in flux normal, este doar un exemplu din foarte multe.
  in plus, nu de fiecare data si fara discernamint uzul gresit al unei limbi trebuie sa impuna directiva oficiala. altminteri, la anul ne-ar trebui un doom 3 care sa oficilizeze scrierea ca pe mirc si dezacordurile.

 26. Ei, exagerezi un pic. Nu pot fi certificate toate inovaţiile semianalfabeţilor pentru că nu toate intră în uzul obişnuit al vorbitorilor.
  Eu nu am doom 2 la indemina sa vad cum este introdus, pentru ca daca e urmat de (pop) inseamna ca nu e acceptat de limba ci e doar o varianta populara. Oricum, forma cu Ş a existat în dicţionarul de neologisme din 1986. Dar, evident, e posibil să apară şi exagerări şi erori. Ca în orice lucrare. Doar că muŞchetar e o formă tolerabilă, avînd în vedere cîtă lume pronunţă aşa. Şi faptul că această formă oricum era certificată de un dicţionar încă de acum 22 de ani.

 27. te asigur că nu are (pop) în coadă şi te mai asigur de faptul că doom-ul nu consemnează prin (pop) variantele neacceptate oficial. absolut toate variantele din doom în absolu toate formele care apar în doom sînt acceptate oficial.

 28. (a, şi forma ‘muşchetar’ este acceptată oficial de institutul de lingvistică abia acum, ca dovadă că este marcată special în doom 2 ca formă nou-introdusă.)

 29. lupule, cum adica avand in vedere cata lume pronunta asa? pai ne luam dupa lume acu?

  sa ma anuntati cand apare si varianta la „a completa” ca mi se urca tensiunea de fiecare data cand ma roaga aia de la banca.. tre sa ma abtin sa nu-i dau cu foaia compleCtata in cap 😀

 30. (da’ voi ştiţi cîtă lume crede că-n biblie zice „crede şi nu cerceta“? io propun să se facă o petiţie pentru revizuirea cărţii, să se introducă şi fraza asta, dacă tot… 🙂

 31. domle dar ce fac ei este erezie lingvistica :)) mai bine sa se concentreze asupra apocalipsei. sau macar un potop pedepsitor, acolo..

 32. Interesantă paralelă.

  Apropo, V, cine-a zis chestia cu pricina, Celsus, Origen, Torquemada ? Sau îl trecem ca et nec ? 🙂

 33. adica dam teste pe-aici? 🙂

 34. Nu, eram cu Biblia deschisă la pagina cu erata şi aşteptam instrucţiuni cu stiloul picurând.
  Cred că o să-l trec în creion. 🙂

 35. pai, nu putem sa-l trecem ‘pe curat’ pina nu primim instructiuni de la institutul de vorbe si ziceri.

 36. E vina lu’ Plechou! E vina lu’ Plechou că s-a luat dă blogăăăăări! Ahaaaaaaa! Huoooooo!

 37. ah, ce bine e să te destinzi… frumoasă derivă lingvistică, adică a limbii, nu? păi, medical vorbind, gura care – anatomic vorbind – conţine şi limbuţa, gura, aşadar, este cea mai spurcată cavitate a omului, aşa că, săraca limbă… zice şi ea cum poate.

 38. (si io care credeam ca teasta-i cea mai spurcata cavitate :D)

 39. (offtopic: ai leapsa de la mine, daca iti place, cand ai timp. 🙂 )

 40. ah, eu credeam ca vine de la muschi :D.

  sa-mi explice si mie fata cu lexicologia daca se zice creier sau creer. eu de-o viata stiu de creier, dar s-o fi schimbat si aici norma. am mai intalnit, nu de alta.

 41. Ce nevoie ai de Doom 2 cind avem Hotnews?

  In articolul http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-4934490-atentatorii-din-bali-vor-executati-prin-impuscare.htm sintem anuntati ca „[atentatorii] vor fi executati prin focul escadronului luna viitoare”

  Acum eu sint nedumerit.. stiam ca „escadron” nu e chiar tot aia cu „pluton de executie” si, dupa ce am verificat in DEx (http://dexonline.ro/search.php?cuv=escadron) am ramas doar cu o intrebare:

  O sa vina cavaleria sau aviatia?!

 42. marina calareaţă, aş zice.

  (nu mă uit pe hotnews nevăr evăr, că mă face cu nervii!)

 43. white wolf, evolutia limbii e una, a logicii alta. gramatica e ca matematica, trebuie sa aiba o logica – cel putin dupa parerea mea. daca poate fi si simpla, cu atat mai bine. nu vad nici un motiv logic de a uni nici cu un in niciun. sunt 2 cuvinte diferite cu care romanii se impacau binemersi. nu era cratima la mijloc, s-o puna aiurea, nu stiu sa fi fost „in uz” scrierea legata, deci… ce i-a apucat? cuvantul niciun n-are nici un sens, pe cand nici si un separat au. asta nu mi se pare evolutie, ci involutie spre absurd. o sa ajungem ca la nemti, unde nu mai stie nimeni sa explice de ce pun derdiedasurile cum le pun. si aia e oameni organizati.

 44. si oricum dictionarele nu se schimba o data la citiva ani, cind li se scoala institutelor ca se plictisesc.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s