politie, desfiinteaza-te. madaline, du-te…

aflăm de la chestorul poliţiei
române, intrat în legătură telefonică la emisiunea lui
turcescu de la realitatea tv, că ţiganul mailat din avrig, care a
violat şi a ucis în bătaie o italiancă din roma, se afla
‘sub supraveghere’ în românia, avînd obligaţia de
a se prezenta regulat la secţia de poliţie.
după întrebările de rigoare
care se ridică de aici (spre exemplu, cum a şters-o pîrlitul
de ţigan din ţară dacă era ‘sub supraveghere’?) mai aflăm tot de
la chestorul poliţiei române că poliţia română a omis
să informeze poliţia italiană că un infractor aflat (pînă
atunci) ‘sub supraveghere’ a şters-o din românia şi a
aterizat la roma.
 
eu, dacă aş fi statul italian, aş da
în judecată poliţia română şi-aş face-o să
plătească şi cu izmenele de pe ea. aş desfiinţa-o, mai exact, şi
poate astfel, înfiinţîndu-se ulterior o poliţie
nou-nouţă, asta a doua ar fi mai curăţică, mai deşteaptă şi
mai putincioasă oleacă. măcar fiindcă ar fi nouă, deci încă
nu va fi apucat să putrezească naibii în ţara asta de
caraghioşi.
 
(‘eu, fiind ţigan, îmi permit să
spun că printre ţigani sînt mulţi infractori’ – zice la
aceeaşi emisiune mădălin voicu, foarte ciufut şi cocoşit, cum se
cuvenea să fie în context, nu-i aşa?
acum, ce naiba mai înseamnă şi
asta? că în gura unui ne-ţigan se schimbă adevărul şi
realitatea? adică eu n-am dreptul să observ şi să rostesc
adevărul că printre ţigani sînt mulţi infractori? dacă
spun asta înseamnă că nu recunosc şi existenţa ţiganilor
cinstiţi? [cam puţini, neamule, cam puţini, proporţional
vorbind…] ia mai du-te-n… ţigănia ta, mai nene, că tare mi s-a
acrit şi de tine, şi de-ai tăi – ăia mulţi.)

 

Reclame

67 comentarii

 1. vidal :))
  stiu ca tu zici lucruri serioase aici, dar finalul.. :)))

 2. [offtopic, acum vad ca blogul tau e FIX cu un an mai mare decat al meu. hehe. o sa am intr-o duminica rabdarea sa-l iau de la capat, sa vedem ce alte chestii te-au mai enervat pe parcurs. :D]

 3. Nu, nu ai voie. Eşti român verde, el ţigan negru, culorile astea nu merg împreună. Dacă zici, treaba ta, vin asociaţiile cu burtă şi încep să urle că eşti rasist şi mai ştiu eu ce.
  Eu sunt de părere că cea mai bună soluţie pentru a-i integra pe ţigani în societate este napalmul.
  Sunt rasist? Păi, la naiba, Mădălin ce este? Segregarea mea cu ce este mai "nasoală" ca a lui?

 4. @didlee: io? lucruri serioase? nu, mai panteroza draga, doar ma fac! :))

  @DeMaio: io-s roman mai fucsia, asa…

 5. va rog frumos sa nu va paruiti prin blogul meu, ca-mi spargeti bibelourile si-mi deranjati mileurile. multumesc.

  DeMaio, lasind la o parte apelativul ‘scirba’, cu care nu sint de acord – cel putin in cazul unei discutii -, trebuie sa ma raliez la parerea lui Alexedi; ba da, chiar incerci sa scuzi un rasism cu alt rasism. vorbesti de 95% din infractiunile zilnice, dar nu detii o statistica despre procentul de infractori raportat la numarul total al tiganilor din tara. te pot asigura cu mina pe inima ca nu este de suta la suta. in contextul acesta, afirmatia ‘singurul lucru pe care il doresc tiganilor este sa faca nenumarate spume in sapunul la care sint adaugati’ este una fundamental rasista. in ton cu ‘sa crape maghiarii’, ‘moarte americanilor’, ‘aborigenii nu sint cetateni’, ‘pamintenii sint niste criminali psihopati’, ‘venusienii sint mincinosi’ etc.
  sper ca acum iti este mai clar ce inseamna rasismul.

  este adevarat insa si ca, la nivel inalt, e mai usor sa trintesti niste reglementari despre limbajul si purtarile corecte si acceptate la nivel social decit sa rezolvi fundamentele problemelor rasiale.
  Departe, negrii n-au venit din africa, au fost adusi cu de-a sila pe corabiile de sclavi. pe de alta parte insa, ai dreptate, iar fenomenul discriminarii pozitive/inverse nu e mai putin de condamnat. cum ziceam, statelor le e mai usor sa constringa populatia cu niste reglementari de political correctness in loc sa o educe (oamenii trebuie educati, nu constrinsi, trebuie sa li se explice, nu sa li se impuna pur si simplu, altfel rezultatele sfirsesc prin a se autoanula; pe de alta parte, trebuie educati atit rasistii, cit si victimele rasismului – ‘amanunt’ ignorat de toti), pe de o parte, iar pe de alta parte sa recunoasca si sa trateze ca atare infractionalitatea generata de proasta intelegere a emanciparii rasiale.

  parerea mea. 🙂

 6. V> total de acord cu tine: de ce sunt lasati infractorii sa iasa din tara? se spera ca astfel Romania sa scape de ei?!
  as spune multe, dar…

 7. mai, vidale….aia care au venit de-a sila pe corabii au venit acum 100 de ani. Aia care au fost colonizati cu de-a sila de imperiu au fost colonizati tot acum 100 de ani. Astia care vin acum si tin cu dintii de identiatea lor culturala (chiar, cum ar fi sa imi cumpar si eu o fota si opinci si sa umblu pe aici asa) si fac discutii ca eforturile de a-i integra in cultura asta de aici, asa cum e ea, multiculturala sunt un abuz…..sunt alta mancare de peste. E o lipsa acuta de educatie, de buna crestere, de bunavointa, ca sa zic asa, din partea lor.

  A folosi discursul cu "am fost oropsiti, de aia nu vrem sa mergem la scoli si de aia vrem sa facem puradei peste puradei si sa traim din ajutoarele primite pt ei" mi se pare mai mult decat aiurea.

  Ai dreptate insa, a impune political correctness cu de-a sila creeaza mai mult efecte negative.

 8. Da, mi-a trebuit de dimineaţă să deschid televizorul. E foarte trist ce se întâmplă. Nici cu discriminarea nu-s romilor de acord, dar observ că nici din partea lor nu se face NICIUN efort serios pentru a schimba mentalitatea "românilor" şi a străinilor, ba dimpotrivă, parcă al dracului dau în cap, violează şi fură, să nu mai ştii cum să-i mai aperi.

  (Eu ţin cu ei. Nu-s de acord cu soluţia napalm, DeMaio vorbeşte exact cum vorbesc italienii despre toţi românii, când e vorba totuşi de o minoritate. Soluţia nu este nici să-i integrăm de dragul UE, că n-o să ne iasă niciodată figura, ci să-i acceptăm ca fiind ai noştri şi să-i educăm şi să-i iubim. Ştiu, never gonna happen…)

 9. *cu discriminarea romilor nu-s de acord*

 10. Vidal, nu am încercat vreo clipă să ascund faptul că sunt rasist. Sunt, şi am afirmat asta de multe ori. Este poate greşeala, prostia, slăbiciunea, intoleranţa mea, dar sunt aşa şi aşa am să mor…
  Ştiu foarte bine ce înseamnă rasismul, şi mi-l asum, nu necunoaşterea modului în care se manifestă acesta era problema mea.

  Mai mult ca sigur că, raportat la datele de care vorbeşti, statistica este una chiar pozitivă, şi sunt conştint că nu am cumsă extind un comportament de genul acesta la toţi membrii etniei. Cu toate acestea, la noi, la populaţie, ajung exact datele negative. Imaginea etniei nu este, din nefericire, formată din "ceilalţi", ci din cei pe care îi vedem pe panourile din secţii, la TV sau în paginile ziarelor.

  Şi aici intervine mare greşeală a celor ce vor să schimbe lucrurile. Pentru că, de cele mai multe ori, se concentrează pe explicarea faptelor antisociale ale unora din colegii lor de etnie (mizând pe diverse fraze bombastice, ce pleacă de la cutume şi se termină la lipsa de atenţie a societăţii…), neglijând total partea cealaltă, probabil (sau mai mult ca sigur) respectabilă.

  În rest, eu promit să fiu cuminte. Am ţinut cont că nu sunt la mine acasă şi am stat liniştit…mi-ai tot citit blogul şi ştii că de la 0 la 100 km sunt puţine secunde, atunci când sunt tratat aşa…

  O zi bună şi fie ca lucrurile să se schimbe în bine. Altfel, garantez că eu şi alţii care gândim aşa nu vom mai fi doar cazuri singulare…cu tot regretul pe care îl am, uneori, că nu pot ierta sau trece cu vederea anumite lucruri.

 11. @Departe: pai, io nu de educarea inclusiv a minoritatilor vorbeam? mie mi-e clar ca nu ne contrazicem aici. singura chestie pe marginea careia parca ne-am contrazice oleaca e aia cu venitul/adusul cu forta si cind s-a intimplat el. pentru ca de acolo a pornit totul. chinezii care au umplut europa si furnizeaza si ei niste procente din criminalitate nu-si permit sa se vaite in acelasi fel pentru ca ei n-au fost adusi cu forta. ce voiam sa subliniez este ca lumea plateste cu virf si indesat niste oale sparte cindva tot de ea. capturatul si caratul de sclavi din africa a inceput la 1500 si a durat aproape patru sute de ani. multa africa s-a carat cu de-a sila, iti imaginezi – adica stramosii aproape tuturor negrilor de azi din america si din fostele puteri coloniale europene.

  @DeMaio: iti multumesc ca te-ai tinut in friu si n-ai facut sa escaladeze lucrurile.
  pe de alta parte insa, stii foarte bine ca nu e o scuza sa zici ‘asta-s eu si n-am ce-i face’. nu faci decit sa le furnizezi infractorilor acelasi motiv. astia-s ei si n-ai ce le face. nu? eu zic ca marea calitate a fiintelor umane e puterea de a se schimba in bine…

  mai sint multe de zis, da’ tre’ sa plec. pfui, si de-abia ma obisnuisem sa stau in casa la caldurica… 😦

 12. Corect şi asta. Numai că am senzaţia că este cam târziu să mai schimb ceva…
  Drum bun să ai. Şi întoarcere rapidă acasă, dacă zici că e cald şi bine…

 13. uf, m-am intors.
  DeMaio, nu-i chiar asa tirziu. anumite programe de reabilitare a criminalilor periculosi, desfasurate cu titlu de experiment in america, au dovedit ca nu e niciodata prea tirziu. problema la noi este ca nici pina in ziua de azi nu s-a incercat.
  ia-uzi ce zicea vonnegut: ‘bataia nu ajuta la nimic (…) nimeni n-a adus mai multa lumina pe lume umplind de singe nasul altcuiva sau pe al lui propriu’.

  (o sa-mi zici ca tu nu vorbeai de batut, ci de exterminat 😀 – te oferi? daca-ti pun un aruncator de napalm in mina te duci sa extermini rasa tiganeasca de pe pamintul romanesc?
  da’ vezi, ai grija ca tigani sint si unde nu te-astepti. si unde ai uitat ca sint.
  poti sa incepi cu andra, de pilda.)

 14. *i-auzi :))

 15. V., imi place foarte mult perspectiva ta. Doar un comentariu: eu cred ca political corectness poate avea efecte pozitive. Intr-adevar, la inceput politicile de genul asta schimba doar comportamentele oamenilor, dar nu si atitudinile lor. Asta creeaza ceea ce psihologii sociali numesc disonanta cognitiva, intre comportament si atitudine ("trebuie sa ma comport intr-un anume fel, desi eu cred altceva"). Dar oamenii trebuie sa isi reduca aceasta disonanta. Aici intervin doua optiuni – isi schimba comportamentul sau isi schimba atitudinea. In cele mai mult cazuri, este ilegal sau inacceptabil social sa isi schimbe comportamentul – adica sa revina la actiuni rasiste/negative. Asa ca in timp, e posibil sa isi schimbe atitudinile, astfel incat ele sa fie in ton cu comportamenul care e politically correct. Un fel de saying is believing.

  Pe de alta parte, atunci cand norma sociala este in continuare rasista, tehnica asta nu va avea niciodata succes. Atata vreme cat "sunt rasist, asa sunt eu, si nu vreau sa ma schimb" e o replica acceptata intr-o societate, nimic nu se va schimba.

 16. @ionuka, bine-ai venit. 🙂
  si eu cred – si chiar vad cu ochii mei in multe cazuri – ca p.c. poate avea efecte pozitive. problema pe care o vad de asemenea este ca, in romania cel putin, sintem in faza de disonanta cognitiva in cel mai fericit caz (adica o parte – nu foarte mare – din populatie e in faza asta, cealalta e in faza anterioara. deci aici si acum trebuie grabit procesul, de-aia pledam pentru explicare si educare in paralel cu impunerea. pe de alta parte, insist in continuare ca educarea in chestiuni rasiale trebuie facuta de ambele parti ale baricadei.

 17. da, ai dreptate cu educarea ambelor parti. Am stat si m-am gandit si nu imi vin in minte studii facute pe tema asta. Sunt familiara cu cercetarea pe rasism impotriva negrilor in sua si cu cercetarea pe tema copingului cu rasismul. Mi se pare ca tendinta e de a aborda "cealalta parte a baricadei" din prespectiva tratarii efectelor negative ale rasismului, si cam atat. Nu se prea pune accentul pe educare. Dar o abordare educationala pare foarte interesanta. O sa mai caut.

 18. daca gasesti ceva, te rog frumos sa ma anunti si pe mine. multumesc.

 19. bai, vidale….stii cum sta treaba? (eu am exemple de aici, ca nu sunt la curent cu vestile de acasa) – Daca un negru spune despre un alt negru " you fucking nigger, youre mum’s a nappy haired bitch" e ok, nici o problema. daca o spune un alb, e discriminare rasiala de ajunge in toate ziarele si la TV…

 20. Si inca una…..nu stiu cum o fi cu tiganii in ultimul timp, dar aici, datorita zecilor de ani de campanii despre cum sa ii protejeze mai bine pe negrii veniti din cur de africa care stau cu glugile in cap si cu cutitele in buzunare, au astia un tupeu in ei, de zici ca saunt cel putin nepotii reginei si drepturile lor sunt cele mai importante din lume……sa indraznesti sa nu lasi o balabusta sa stea joc cu puradeii in autobuz, ca imediat incepe sa urle ca nu o lasi sa stea TOCMAI PENTRU ca ea e neagra si tu esti alba, mama voastra de albi ca nu ne respectati….

 21. sunt unii oameni care nu stiu sa citeasca.

  de exemplu, de maio. Domnule, rasismul lui x nu scuza rasismul lui y. Din remarca "Eu nu sunt rasist pentru ca si tu esti rasist, deci atunci si eu am voie" (ca asta spui), reiese un singur lucru: moralmente, atat X cat si Y sunt idioti.
  E ca si cum ai zice (si cum, probabil, o si faci, in felul tau, dupa cat de ‘roman’ esti) "toata lumea fura, deci nu-s vinovat". de maio, imi mentin parerea despre tine: esti o scarba. parerea mea, desigur.

 22. @Alexedi – Nici pe departe nu am încercat să scuz o formă de rasism prin alta. Se pare că nu ai înţeles nimic. Este însă a doua oară când mă faci scârbă şi lucrul acesta tinde să mă distreze. E un cuvânt preferat, de genul celor câteva pe care le rosteşte Gigi? Probabil că nu, pari cu totul altfel.
  Eu am să continui să spun că singurul lucru pe care îl doresc ţiganilor este să facă nenumărate spume în săpunul la care sunt adăugaţi. Mă judeci pentru asta? Te rog, eşti liber să o faci. La fel cum eu sunt liber să nu accept nici un fel de relaţie sau gând bun faţă de personajele ce produc 95% din infracţiunile raportate zilnic. (Asta este o statistică mai oficială aşa, ca să nu crezi că delirez, da?)
  O zi bună, stimate apărător al infractorilor.

 23. ionuka, te rog raspunde-i/ raspunde-le lui a&m.
  a&m, am senzatia ca vorbesti/vorbiti de ghetou. sieg heil!

  exact asa cred ca se naste rasismul cu dubla lui fatzeta: majoritatea rasista si minoritatea la fel de rasista prin, cum sa-i zic, culpabilizare continua, daca vrei (in stilul: "nu ne vor, de aici nu vom iesi oricum niciodata, daca tot nu ma vrea, ce cauta asta la mine pe strada"). foarte periculos mi se pare ce spui/spuneti, a&m.

  ionuka, ma ajuti? 🙂
  (si tare dor mi-e)

 24. si ce ironie ca stramosul nostru comun chiar A VENIT din africa

  (+ scuze vidalu pentru stii tu ce. oricum, nu aveam de gand sa escaladez, un cuvant aveam de spus, atat ;))

 25. in ciclul "inca o utopie, la gunoi cu ea", am eu o idee! ar fi posibil, oare, sa punem mana de la mana cativa vecini bine intentionati dar dezolati (de lipsa lor de cooperare inspre educare) (si ma refer la alde Romania, Bulgaria, Iugoslavia,Ungaria) ca, in functie de posibilitatile practice, sa le facem cadou o tarisoara frumoasa, doar a lor, unde sa traiasca fix cum le trece lor prin cap fara sa ii deranjeze nimeni? si sa nu mai iasa de acolo pana nu dau semne ca ar vrea in mod serios sa respecte regulile civilizatiei la care noi am subscris de ceva timp? ca poate ei chiar cred legenda aia pe care am auzit-o la Vonnegut (uite ca iar e citat, dragul de el), cum ca Dumnezeu a zis ca "tiganii sa fure", dupa ce au furat cuiele in care trebuia sa fie batut Iisus pe cruce…mda…don’t mind me, really :p

 26. alexedi…:) incearca sa fii calm cand citesti cele ce urmeaza pentru ca daca nu ai calmul necesar you might loose the point.
  1. pe cei care vor sa munceasca si sa mearga la scoala (ca sa invete, n.b.) macar 8 clase i-as primi inapoi cu bratele deschise 🙂 tara asta ar fi facuta doar pentru cei care au cazier si pentru cei care nu vor sa-i respecte modul de viata al celorlalti;
  2. ar trebui sa nu mai folosesti cuvinte din astea fara sa vezi daca respecta definitia; era vorba de cuvantul GHETOU (poate ar trebui sa te uiti putin si pe niste carti de istorie). de asemenea, sa te uiti la definitia cuvantului RASISM, poate dai o tura si prin "Rasism si istorie" al lui Levi-Strauss…eu i-am acuzat doar de rea-vointa si lene, dar asta dupa criteriile NOASTRE… si ma gandeam ca daca la "The Nanny" copilul care nu vrea sa respecte regulile de disciplina e trimis la colt sau in camera de detentie, de ce nu am aplica aceleasi reguli si tiganilor, ca ei au ceva de copii reasfatati, nu vi se pare? :))) (kidding, da?)…
  P.S. Atitudinea mea e complet diferita fata de copii. copiii sunt nevinovati. ei merita tot ce e mai bun in ce priveste educatia moderna. (Acum utopia e completa…pentru ca, in ce priveste educatia copiilor decid tot parintii…)
  P.S.2 Ti-ai pus vreodata problema ca occidentalii care au venit dupa Cristofor Columb sa colonizeze Americile, poate au distrus civilizatii care altfel erau foarte ok? cu ce drept putem noi sa le impunem sa fie ca noi? de ce sa nu fie ca ei daca ei nu vor sa fie ca noi? de ce sa suferim noi pentru ca ei considera ca e ok sa faci niste chestii/sa iti castigi painea in niste moduri, care pe noi ne indigneaza? in tara ta iti faci ce legi vrei. si toti trebuie sa le respecte. stiu eu niste oameni de la mine de la tara (undeva prin arges, for the record) care o duc extrem de greu, traind din agricultura, dar nu le-a trecut ever prin cap sa mearga la Bucuresti/Roma/Londra sa cerseasca/fure din buzunare…
  As zice ca am fost mai degraba generoasa decat nazista 🙂

 27. Alexedi…o seară bună de la o scârbă.

 28. @a&m: :))))))
  (pai, si de la cine sa fure, singuri acolo? 😀 )

  (pe de alta parte, cind citesc "regulile civilizatiei la care noi am subscris de ceva timp" parca-mi vine alt soi de zimbet…)

 29. foarte bun post , la fel si comentariile .
  mi-am permis sa trimit o leapsa,legata de subiect.
  habar nu am modalitatea de transmitere , asa ca las un link http://againb47h.weblog.ro/

 30. si daca nu vrea (:p) ei ?
  poate nu vor EI sa devina ca noi, nu citisi ce spusei? (asta presupunand ca poti tu sa le demonstrezi negru pe alb ca vor fi mai fericiti daca adopta codul de conduita al civilizatiei, adica sa accepte sa munceasca din greu pamantul ca sa culeaga toamna cateva roade, sa stranga ban cu ban ca sa-si cumpere si creasca animale, etc. si sa nu mai fure noaptea de la altii, sa…sau varianta le la oras a traiului cinstit, fiecare dupa cat a trudit/invatat, si, la pachet cu modul de viata mai sus prezentat, sa adere si ei la definitia noastra pentru CINSTE si RESPECT)

  si daca nu vrea ei, atunci ce? care ar fi alternativa? ce constrangeri? amenzi? adica bani? ha-ha…inchisoare pentru adulti? si copiii ramasi fara parinti? la orfelinate/case sociale? crezi ca asta o sa fie o experienta benefica pentru ei?

  da mah, stiu ca nici izolarea nu e o solutie, stai linistita, am spus de la inceput ca era doar o utopie…pentru unii poate ar fi trebui sa-i pun un titlu gen "Posibilitatea unei tari(insule)" ca sa se prinda de asta…eu chiar stiam ca ei si-ar dori o tara a lor, ca au fost candva izgoniti de niste cotropitori…in fine…toate comentariile mele (la acest subiect) se incheie aici 🙂

 31. Hail & Kill frate in ale metalului! Joey DeMaio rules! F@ck manele and left-political corectness, Hail ManOwaR.
  Iar voi, putzo-pankisti liberali de tastatura care credeti ca tiganii pot fi educati, va doresc sa fiti atacati si lasati in pielea goala de o asemenea haita. Ar fi bine sa luati exemplu de etnocentrism de la ei.

 32. Prin comentariul acela spuneam doar că am trecut peste tot, în stilul meu aparte. Asta este. Am să mă abţin de la comentarii, promit.

  @Killo – Hail & Kill, brother!

 33. @DeMaio: io nu te-am poftit sa te abtii de la comentarii, da’ cred ca esti cam nervos si de-aia nu citesti bine. 😀

  @Killo: ia-o pe prima usa si du-te.

 34. (au fost izgoniti… de unde, ca parca erau nomazi?)

  nu inteleg asta cu ‘daca nu vor’. evident ca nu vor, daca voiau faceau asta si singuri, aia care nu fac 🙂 care mai e rostul programelor de educare si al puscariilor?? sa inrolezi/internezi in ele inshi care vor?

 35. acuma, glumim, glumim, da’ parerea mea este ca izolarea n-a rezolvat nimic in toata istoria lumii. nimicuta. ba doar a inrautatit lucrurile.
  ‘cei care vor sa munceasca si sa mearga la scoala macar 8 clase’ – cine anume, copiii de tigani? pe care ma-sa si ta-su ii scot de la scoala sau nici nu-i trimit? izoleaza-i si nu vei face decit sa adincesti problema.
  educatia – si constringerea – trebuie sa intervina, cred eu. e clar ca printre tigani sint enorm de multi infractori. aici ar trebui sa intervina politia si executorii legii. subiect cu care, brusc, am ajuns la fondul problemei din romania. infractorii se inmultesc daca le dai voie. e sau nu adevarat? or, romania le da voie, ba chiar, prin insisi cei care ar trebui sa aplice legea impotriva lor, ii incurajeaza. haideti, ca stim cazuri. multe. fiecare dintre noi stie.
  cu ce poate rezolva izolarea tiganilor problema criminalitatii din romania? sa presuunem, de dragul science-fiction-ului, ca reusim sa-i izolam undeva. va disparea criminalitatea din tara? va disparea coruptia? vor disparea problemele? nu tiganii infractori sint problema. ei sint doar catalizatorul.

  @DeMaio, tie ce ti s-a mai sculat? parca vorbiseram ceva. daca ai remarce de facut si lucruri de comentat, da din tastatura, te rog. da’ daca vrei iar sa-mi deranjezi mileurile, vezi ca pun motanii pe tine.

 36. Nu inteleg condescendenta, la fel cum nu inteleg nici rautatea. Pus si simplu nu le inteleg rostul.
  Poate am folosit aiurea ‘naste’, cred ca trebuia sa spun ‘cultiva, perpetueaza rasismul in doua din fatetele sale’. imi asum
  a si m, am senzatia ca extragi din Levi-Strauss ceea ce iti convine. Cat despre ghetou, nu stiu cu ce am gresit, sincer, pentru ca eu cred ca despre asta vorbesti. foarte periculoasa aceasta continua delimitare noi/ei.
  ar fi interesant de calculat nu procentul, ci cati ‘romani’ borfasi si nesimtiti exista si cati ‘tigani’ de acelasi fel exista in romania. o sa spunem ca e vina lor pentru ca furam ca porcii, de la ultimul spalator de bude (tot respectul) pana la esichierul politic (includ in toata aceasta paleta si ‘fripturistii intelectuali’)?
  vrem nu vrem, suntem un popor majoritar hot, cu complexul istoriei potrivnice, cu complexe de superioritate nejustificate, un popor de fofilati.
  am gasit un eseu interesant, e in limba engleza:

  http://www.alanalentin.net/index.php?option=com_content&ta

  o ultima mentiune: daca a&m inseamna cumva altermedia, megafonul ND, nu ai nici urma de credibilitate in fata mea. Daca nu, da, te respect ca pe oricare alt om de pe planeta pamant.

 37. @alexedi: imi permit eu sa-ti raspund intre timp la o anumita chestie – nu, a&m nu vine de la altermedia, din fericire!
  in schimb vad ca a aparut (inevitabil?) si o loaza agresiva cu trimitere la saitul altermedia, s-a semnat ‘killo’, un pic mai sus.

 38. chiar, acu ca ai zis mi-am vanturat si eu mausu peste el. ce usor se dau jos unele masti! 🙂

 39. vidal : "simplul fapt de a nu fi infractor sau delincvent nu ma face un om bun. nu e un merit sa nu fiu infractor. meritele incep mai incolo"

  aici nu e vorba de merite.
  si nici de cine e bun sau rau, asta e o cu totul alta discutie. era vorba de "procentul mare de infractori din sinul ei (etniei)".

  e vorba de realitati.
  vad ca nu ati raspuns nimic nici unul din voi la capitolul eficienta a programelor de educare.inseamna ca sunteti de acord cu mine ca nu sunt eficiente?

  "<<citi dintre tiganii bogati, cu vile, jacuzzi si mercedesuri, isi platesc darile la stat?>> banuiesc ca_cam tot citi dintre romanii de aceeasi conditie, remember caltabosul celor trei ardeleni curati."

  sper ca ai glumit. nu e adevarat. se practica evazionismul, avem economie gri si coruptie la nivel de functionari publici, si astea le gasesti peste tot in lume (asta daca vrei sa le vezi si te mai uiti prin presa externa), in mai mica sau mai mare masura,dar oamenii corecti sunt majoritari si in romania.

  cazul cu copilul legat cu lanturi de pat era un caz. nu o practica frecvent intalnita (si asta o stii si tu, nu trebuie sa iti mai spun eu), asa cum e trimisul copiilor inca de la cele mai mici varste pe strada la cersit sau la furat.

  de ce nu poate fi numita ghetou "tara" de care spuneam eu. ghetoul era o enclava in interiorul unui stat, cetatenii din ghetou fiind obligati sa respecte legile acelui stat ca orice cetatean, fiind in schimb privati de o mare parte a drepturilor celorlalti cetateni.
  in tara asta ar avea toate drepturile si toate obligatiile pe care le doresc si si le acorda dupa bunul lor plac.

  tot nu se vede nici o diferenta fata de ghetou? acum ar trebui sa se vada si din avion,totusi.

  acum, despre inchisori. presupun ca nu ati fost la inchisoare ca sa vedeti care e diferenta intre a fi liber in tara ta si a fi la inchisoare intr-o tara in care comportamentul tau este dezaprobat de toata lumea pentru ca tu nu vrei sa respecti legile pe care le respecta ceilalti.

  fata de inchisori, aici pot familie, copii, prieteni, muzica, carti (facultativ, doar pt. cei curiosi :p), poti sa mananci ce iti alegi, asta daca ai muncit ogorul ca sa ai ce, etc.
  tu ce ai alege?

 40. alexedi: las-o balta cu gettoul; stii foarte bine ca ce spuneam eu nu are nici o legatura cu gettoul…tu pui alaturi evreii din gettourile naziste si tiganii ?? ai vazut filmul ala de televiziune (productie HBO, 2001), The Conspiracy? Spune acolo chiar smecherul care a conceput sistemul de legi (prin care evreii erau oficial declarati si considerati cetateni de rang inferior) ca doar o mica parte din ei (si vorbea nu numai de cei din Germania, ci si despre cei din Polonia, Ungaria, Letonia, etc.)aveau DOAR LICEUL, marea lor majoritate fiind oameni cu studii superioare sau liberi profesionisti – scriitori, artisti, impresari,etc.

  "gettourile" americane erau, de asemenea, o restrangere oficiala si/sau cvasi-oficiala a drepturilor pentru cetatenii de culoare, deci, pe CRITERII DE RASA.

  vidal: 1.personal nu cred in succesul nici unui program "national" de educare daca el nu vine in intampinarea unei dorinte proprii si personale a destinatarilor programului…adica mai intai trebuie sa vrea ei…
  daca am renuntat la utopie, as vrea sa vorbim cu totii mai realist, mai putin teoretizat, mai putin in termeni de idealuri (si eu am aceleasi idealuri, si eu cred ca sunt tot oameni, exact ca noi, din punct de vedere fizic, au si ei suflet, ca si noi, stiu si asta). sa vorbim despre eficienta in programe sociale, de exemplu :in fiecare zi vad dimineata in pasajul universitatii grupuri de aurolaci si cersetori, dormind pe jos, pe dalele alea reci, langa cate un aparat de aer conditionat (vara le detestam, acuma ma bucur ca au unde sa se incalzeasca acesti uitati de lume), certandu-se pe o tigara primita sau pe punga cu aurolac, cu varste pornind de la 5 ani, asta in conditiile in care din ’90 suntem in vizorul tuturor organizatiilor si institutiilor de specialitate, respectiv protectia copilului…

  2.banii/costurile pentru programe de educare, aplicarea legii, adica trimis la inchisoare instant, conform legii, fara compromisuri.
  mai intai, cred ca e cat se poate de clar ca asa ceva va costa mult.

  personal, as prefera, in calitate de contribuabil, sa dau din buzunarul meu bani pentru dublarea salariilor profesorilor,invatatorilor,medicilor, si a pensiilor batranilor cinstiti care au muncit toata viata, decat sa mearga la cheltuielile de intretinere si cu mancarea pentru cei care vor intra in inchisori pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp (daca s-ar aplica /inspri legile privind infractiunile mici, furturi,agresiuni, etc.)

  sau as contribui pentru copii, DE ORICE RASA.
  SUNT CURIOASA PENTRU CATI COPII RROMI AU INTERVENIT ANGAJATII DE LA PROTECTIA COPILULUI. CATI PARINTI RROMI AU FOST DECAZUTI DIN DREPTURILE PARENTALE. SI DE CE.

  sa-i vad "in prima linie" pe rromii bogati,care isi permit vile cu tunulete si jacuzzi si mercedesuri ultimul racnet, cu o contributie financiara si morala masiva. oare (ma intreb, fara nici o ironie, rautate sau condescendenta, si deloc retoric) oare, cati din acestia isi platesc darile la stat? impozite, contributii la pensii sociale, etc.?

  P.S. habar n-am cine e altermedia si nici ND.
  P.S.2. inteleg ca ministrul de externe a spus ca INFRACTORII AR TREBUI EXILATI IN DESERT. e mai zgarcit ca mine, eu ma gandeam la o tara cu munti si vai, flori, iarba, rauri, etc. cu biserici, scoli, spitale. asa ca n-o sa-mi cer scuze.

 41. – "era vorba de "procentul mare de infractori din sinul ei (etniei)"."
  si adica? impusti etnia sau individul hot?

  – eu am spus ca trebuie facute programe de educare, nu ca alea pe care le avem ar fi eficiente. de fapt noi nici nu avem programe de educare in acest sens, unde-ai auzit de astfel de programe la noi?

  – "dar oamenii corecti sunt majoritari si in romania."
  ? adica ai vreun studiu in acest sens ca sa poti afirma asta? stii citi romani platesc la negru sau iau bani la negru sau declara doar unele contracte sau… sau… sau…? si apoi, cred ca ai uitat ce tocmai ai spus: "rromii bogati,care isi permit vile cu tunulete si jacuzzi si mercedesuri ultimul racnet (…) oare, cati din acestia isi platesc darile la stat?". iar eu la capitolul asta ti-am raspuns: "cam tot citi dintre romanii de aceeasi conditie". te asigur ca, de la mici nereguli pina la mari tunuri, aproape toti au cite un gainat pe guler. de ce ma iei acum la intors cu majoritatea romanilor, cind nu despre ei vorbeam?

  – "cazul cu copilul legat cu lanturi de pat era un caz. nu o practica frecvent intalnita (si asta o stii si tu, nu trebuie sa iti mai spun eu), asa cum e trimisul copiilor inca de la cele mai mici varste pe strada la cersit sau la furat."
  nu esti informata. la tara, grosul copiilor nu sint legati de pat, dar nici lasati sa invete. grosul copiilor de la tara muncesc din greu. acolo accentul se pune pe mersul cu oile si dereticatul la vaca, nu pe fitzele cu intersectia multimilor si predicatul verbal… ori astea nu intra la abuzuri?
  – "tara" despre care vorbesti poate fi numita ghetou in masura in care nu le permiti sa iasa din ea. ca asa a fost ‘conventia’, nu? te citez: "si sa nu mai iasa de acolo pana nu dau semne ca ar vrea in mod serios sa respecte regulile civilizatiei la care noi am subscris de ceva timp". lasind la o parte ca pe criteriile astea oricine isi poate stabili ca etnia cutare nu respecta regulile civilizatiei lui. ca de pilda regula de a fi… dreptaci. sau adventist de ziua a saptea. you name it. (e doar o figura de stil de dragul demonstratiei.) deci, in continuare, de la mine din avion nu se vede nici o diferenta intre ghetou si ‘tara’ propusa de tine.

 42. banuiesc ca tara aia pentru exil, cu munti si vai, biserici, scoli si spitale, ar… costa nimica toata, nu? 😀
  prin comparatie cu "costurile pentru programe de educare, aplicarea legii fara compromisuri", despre care zici ca ar costa mult… nu inteleg. pledezi pentru neaplicarea legii pentru ca costa??
  -termenul de ghetou semnifica orice fel de izolare fortata (pe criterii etnice sau rasiale), deci nu stiu de ce fortezi neaparat apropierea de evreii culti din epoca nazista, cind poti s-o aplici si pe aia cu negrii nu foarte culti din ghetourile americane. termenul are sensurile lui care transcend stricta pozitionare geografico-istorica, nu inteleg care e problema cu folosirea lui. deci da, asta cu ‘sa le facem cadou o tarisoara doar a lor si sa nu mai iasa de acolo’ este ghetou curat. si nu sub hitlerism sau segregationism, ci intr-o tara europeana din 2007.
  – partea cu protectia sociala si parintii tigani n-am inteles-o. n-am statistici si nu stiu care era relevanta lor in context. oricum insa, din cunostintele mele in domeniu, tiganii nu-si leaga copiii cu lanturi de pat, daca tot fortam comparatii.
  – citi dintre tiganii bogati, cu vile, jacuzzi si mercedesuri, isi platesc darile la stat? banuiesc ca_cam tot citi dintre romanii de aceeasi conditie, remember caltabosul celor trei ardeleni curati.
  – tot nu am inteles cum justifica ghetoizarea unei etnii procentul mare de infractori din sinul ei. ca asta era discutia. cred.
  – "personal, as prefera, in calitate de contribuabil, sa dau din buzunarul meu bani pentru dublarea salariilor profesorilor,invatatorilor,medicilor, si a pensiilor batranilor cinstiti care au muncit toata viata, decat sa mearga la cheltuielile de intretinere si cu mancarea pentru cei care vor intra in inchisori"
  si cum ii deosebesti pe unii de ceilalti daca renunti la procesul judiciar pe motiv ca e prea… scump?
  – personal, as prefera ca banii mei de contribuabil sa se consume in programe de educare, nu pe amenajari de ghetouri frumoase foc.
  a, sa nu uit: de educare inclusiv a ‘noastra’… simplul fapt de a nu fi infractor sau delincvent nu ma face un om bun. nu e un merit sa nu fiu infractor. meritele incep mai incolo.

 43. dex: gheto, ghetou, din it. fr. ‘ghetto, germ. ‘getto’. deci va rog fara fandoseli.

  a si m,
  sunteti incoerente 🙂

  pana la punctul 1 pentru vidal, se pare ca de fapt imi dati dreptate. Sigur, in afara de cazul in care acel "EI" din posturile dvs anterioare nu inseamna ‘tigani’, ci ‘infractori’ (ce fel de semn pui intre cei doi termeni este, de asemenea, important – pentru ca jonglati periculos de iresponsabil cu termenii, fetelor:)).

  ce e aia "deloc retoric"? 🙂
  cuvinte in plus, contradictii, absurd (‘e mai zgarcit ca mine’ etc), goblenuri si macrameuri, o groaza de subiecte incepute si neterminate, din nou condescendenta. ‘asa ca n-o sa-mi cer scuze’ si inchei discutia aici.

 44. 1. e o diferenta foarte mare : diferenta intre a munci si a cersi/fura.
  e vorba de educatia in spiritul muncii vs. educatia in spiritul cersitului si/sau furatului.
  bineinteles ca mi se par inacceptabile amandoua pentru ORICE copil, dar, ca efect asupra constiintei civice a viitorului cetatean efectul e diferit.
  2. despre copiii strazii a venit vorba pentru a-mi sustine afirmatia ca programele sociale sunt ineficiente in romania (nu, nu am impresia ca_copii strazii sunt tigani).
  3. "eu am spus doar ca romania le da voie infractorilor sa prospere. ceea ce in alte parti nu se intimpla."
  pardon, nu ai spus asta, ai spus: "de la mici nereguli pina la mari tunuri, aproape toti au cite un gainat pe guler".
  4. dar, ca principiu general, esti de acord cu mine ca ar trebui sa beneficiem de drepturi in masura in care ne achitam de obligatii?
  si care ar fi parerea ta in ce priveste masura in care isi asuma tiganii, in general, obligatiile de cetateni. dupa parerea ta. pentru ca, dupa parerea mea ei nu au auzit de asemenea lucruri.

  P.S. Vad multi tigani care matura strazile, lately; femei, barbati…muncesc, am tot respectul pentru ei. deci, se poate. si fara program social. e vorba doar de constiinta la posesor. si de cum au vazut ei la mama si tatal lor 🙂
  dar cei care emigreaza in Italia, de ex. ca sa cerseasca/fure nu vad cum mai pot fi priviti drept beneficiari legitimi ai drepturilor cetatenesti acordate de statul roman.
  adica noi, romanii, avem pretentia ca acum, intrati fiind in UE, sa primim sprijin financiar sa ne modernizam (strazi, canalizari) ca sa aducem in secolul 21 ceva mai mult de 5% din teritoriul locuit al romaniei (cifra aproximativa. regret, nu am acces la statistici), dar facem cadou europei o portie de inapoiere, cu sprijinul etniei rromilor din care fac parte cei din taberele italiene…

 45. 1. a&m, daca tu crezi ca un copil mic care in loc sa se duca la scoala sa fie educat munceste fizic toata ziua o sa ajunga vreun ‘cetatean’ si va avea constiinta civica, nemaivorbind de toate celelalte lucruri pe care nu le va avea, atunci eu chiar nu mai am ce sa comentez pe subiectul asta.

  3. vrei sa spui ca sistemul din tara asta descurajeaza infractionalitatea? am gresit cu ceva? 🙂
  iar aia cu ‘aproape toti au cite un gainat pe guler’ se referea la cei cu standardul de viata despre care discutam atunci. despre care, intimplator, mai stiu cite ceva, deci nu vorbesc din banuite. chiar si cei mai corecti afaceristi mai au cite un cont de bani negri din care platesc cenzorul cind vine la control…

  4. daca dupa parerea ta tiganii ‘in general’ nu au auzit de ‘obligatiile de cetateni, noi ce mai discutam aici? discutatul cu ‘in general’ este contraproductiv cind vine vorba de etnii. pe de alta parte, eu am vorbit de programe de educare pentru acei membri ai etniei care invoca traditia nomadismului ca sa-si justifice inclusiv ilegalitatile, tu vorbesti de incuiatul in ghetou. pardon, intr-o tara. (stii ca nu poti sa-i renegi cuiva dreptul de a sta la el in tara, nu?) eu vorbesc de educarea inclusiv a noastra, a ‘celorlalti’, tu… nu zici nimic. adica zici de ghetou. pardon, de o tara.
  dupa care imi vii cu p.s-ul in care sustii exact ce ti-am zis eu: ca se poate cu educatie. imi prezinti maturatorii tigani de pe strada ca pe o revelatie: ia te uita, dom’le, deci nu erau toti hoti? zau…

  "dar cei care emigreaza in Italia, de ex. ca sa cerseasca/fure nu vad cum mai pot fi priviti drept beneficiari legitimi ai drepturilor cetatenesti acordate de statul roman." – tu la care anume drepturi te referi cind spui asta, caci am impresia ca aici avem de fapt o problema in disputa.

 46. 1. ntz, ntz, ntz…se vede ca te-ai nascut la oras :)tu cati oameni de la tara cunosti? personal, I mean.
  2. iar nu spui nimic despre ineficienta programelor sociale.
  3. da, stiu ce ai spus a doua oara, si sunt de acord cu asta. problema era cu ce spusesei prima data. spusesei, pe scurt, ca marea majoritate a romanilor ocolesc legea, ca o scuza pentru o rata a infractionalitatii atat de mare printre rromi; cred ca stii ca pana si cele mai mari multinationale cu filiale in romania dau spaga la "cenzor" (whatever you meant by that). si asta pentru ca institutiile de stat (de la garda financiara, pana la guvern) se bazeaza pe putreda si incompetenta structura birocratica cu mentalitati de "ne intelegem noi", cimentata in comunism si cu radacini in trecutul si mai indepartat al romaniei. de aici se trage. mai exista si un alt aspect;daca ai avea o firma ai sti la ce mod sunt hartuti investitorii, de la cei marunti pana la cei mai mari, de aceste "institutii".
  4.nu pot sa-i reneg cuiva dreptul de a sta la el in tara? dar daca el ignora obligatiile lui de cetatean? daca aduce prejudicii materiale si morale statului si cetatenilor prin actiunile sale?

  well, spui tu: "dupa care imi vii cu p.s-ul in care sustii exact ce ti-am zis eu: ca se poate cu educatie. imi prezinti maturatorii tigani de pe strada ca pe o revelatie: ia te uita, dom’le, deci nu erau toti hoti? zau…"
  au contraire, am spus ca: "deci, se poate. SI FARA PROGRAM SOCIAL. e vorba doar de constiinta la posesor. si de cum au vazut ei la mama si tatal lor :)". asta ar trebui sa faca "programul de educare" in viziunea ta? sa le…"insufle", ca altfel nu stiu cum sa spun, constiinta???
  grea misie, vidal 😦

 47. am pomenit eu ceva de impuscat? a! era o figura de stil? to make me look like a cold-blooded murderer? am spus de la bun inceput ca ma refer strict la infractorii de etnie rroma.

  cand am spus programe de educare ma gandeam de exemplu la programele de educare sau programele sociale care au vizat copiii strazii, nu ai vazut mai sus? sau nu ti se pare relevant exemplul?

  pe tema "majoritatea sunt oameni corecti" vs."de la mici nereguli pina la mari tunuri, aproape toti au cite un gainat pe guler", si comparatia romania/ alte tari, nu avem dovezi nici una dintre noi, de acord? fiecare din noi putem cel mult sa "inclinam sa credem ca".
  adusesem discutia aici pentru ca mie mi se pare relevant si in ce masura isi asuma rromii obligatiile de cetatean al patriei noastre. pentru ca mie mi se pare ca ar trebui sa beneficiem de drepturi in masura in care ne achitam de obligatii, ca principiu general, nu crezi?

  si tu nu vezi nici o diferenta intre trimis LA MUNCA din greu si trimisul la CERSIT/FURAT?

  cazierul ramane singurul criteriu. si nu am spus nicaieri ca se aplica etniei,punct. am spus ca era vorba de infractorii de etnie rroma.

 48. a@m, incep sa cred ca tu te contrazici cu altcineva, de pe alt blog.

  as vrea sa-mi arati exact unde crezi ca am spus eu ca "ca marea majoritate a romanilor ocolesc legea, ca o scuza pentru o rata a infractionalitatii atat de mare printre rromi". ma roade rau curiozitatea… ti-am spus si ti-am repetat la care romani m-am referit, nu stiu de ce nu vrei sa intelegi. iti rescriu pentru a nu stiu cita oara:
  "citi dintre tiganii bogati, cu vile, jacuzzi si mercedesuri, isi platesc darile la stat? banuiesc ca_cam tot citi dintre romanii de aceeasi conditie, remember caltabosul celor trei ardeleni curati."

  "daca ai avea o firma ai sti la ce mod sunt hartuti investitorii"…
  faci pariu cu mine ca stiu? de fapt mai toate afirmatiile tale sint presupuneri (oferite cu titlul de informatii certe). presupui ca stiu sau nu stiu ceva, presupui ca tiganii in general fac sau nu fac ceva, ca asa si pe dincolo.

  despre ce programe sociale ma tot intrebi? cred ca e a treia oara cind spui asta, iar eu ti-am tot raspuns ca m-am referit de la bun inceput la programe de educare. programele sociale sint cantina saracilor si adaposturile pentru femei batute, de pilda. programele de educare sint cu totul altceva, iar noi nu avem asa ceva, desi ar trebui sa fie o prioritate. (ar fi trebuit sa fie una dintre prioritatile de pe agenda aderarii cel putin.)

 49. ("dau spaga la "cenzor" (whatever you meant by that)." – ce era sa ‘mean by that’ in afara de ce inseamna cuvintul in context? este ala care verifica gestiunea firmei.)

 50. cind e vorba de copii, nu, nu vad nici o diferenta intre trimis la munca din greu si trimis la cersit/furat. copilul trebuie sa mearga la scoala. si dupa aia sa-si faca lectiile. si dupa aia sa se joace. "punct".
  in rest, ne invirtim aiurea in jurul cozii. incepi prin a vorbi despre ceva, eu iti dau replica, tu ma intorci si zici ca de fapt vorbeai despre altceva. de pilda, de cind anume s-a mutat discutia de la tigani la copiii strazii? ca eu n-am observat. (apropo, ai impresia ca_copiii strazii sint tigani?)
  reprosul referitor la faza cu impuscatul ma lamureste ca nu ai inteles ce spun, probabil m-am exprimat ambiguu, asa ca reformulez: infractorul e un individ sau o etnie? ca discutia incepea sa cam devieze.
  si despre ce comparatie cu alte tari e vorba? eu am spus doar ca romania le da voie infractorilor sa prospere. ceea ce in alte parti nu se intimpla.

  "adusesem discutia aici pentru ca mie mi se pare relevant si in ce masura isi asuma rromii obligatiile de cetatean al patriei noastre. pentru ca mie mi se pare ca ar trebui sa beneficiem de drepturi in masura in care ne achitam de obligatii, ca principiu general, nu crezi?"
  e vorba de tigani in general sau de tiganii infractori? ca ne intoarcem de unde am plecat.
  altminteri, nu inteleg chestiunea cu beneficierea de drepturi in masura… dar cine pe aici a zis ceva de drepturi suplimentare?

 51. pardon, pe asta am uitat-o: "cazierul ramine singurul criteriu"… pentru izolarea in tara-ghetou?
  adica simplul fapt de a avea cazier…?
  🙂

 52. da, comentariile sunt triste. oamenii REFUZA sa citeasca un text. refuza sa inteleaga un text. nu pot, nu pot sa pricep cum poti sa nu CITESTI un text atat de clar.
  conditionarile noastre sunt, adanci, teribile.

 53. ia te uita ce-a fost pe-aici!
  ia sa dam noi un link educativ:
  http://evz.ro/article.php?artid=329997

 54. pai, tocmai ce l-a dat alexedi, trei comentarii mai sus 😀

 55. grey on grey, nici nu l-am vazut 🙂 ce bine le zice mirciulica la momentul oportun

 56. da, s-a si nimerit comentariu impar(.
  dar de comentariile la mirciulica ce zici? pe mine ma infioara ingustimea oamenilor cu carte…

 57. (dar sa stii ca nu ma mir. uite, de pilda, de ce comentarii are parte codrescu – nici o legatura cu subiectul discutiei:
  hotnews.ro/articol_88516-Andrei-Codrescu-Apocalipsa-a-venit-si…

  sint si niste exemple de tantalai acolo de te miri cum au ajuns sa citeasca interviul asta in the first place…)

 58. merci de link, fain articolul! eu nu pot citi multe comentarii pe acolo, ma simt amenintata personal, ca intr-o sera cu frunze roz din foi de carti minunate peste care or sa cada toti nebunii aia nevazuti si or sa mi le faca praf. cand te gandesti ca uneori trec pe langa tine pe strada! sa fii multumita deci, in comparatie cu ce am vazut acolo, la tine pe blog au cazut un fel de nevinovati.:)

 59. grey on grey e un cantec f frumos, de-aia am zis asa si nu in romaneste;)

 60. zic nevinovati pt ca , din cate ii vad eu, or sa se gandeasca la ce li se zice pe aici.

 61. ei, nu, nu faceam comparatia comentatorilor mei cu cei de acolo 🙂

  nu stiu cintecul. 😦

 62. atentie! virgula de dupa ‘sunt’ a fost un accident! 🙂

 63. beeei ce-i aici! ati luat-o razna, pe bune:)

 64. vai, alexedi, si io care credeam ca de regula pui virgula in mijlocul predicatului :)))

 65. .."dar oamenii corecti sunt majoritari si in romania."
  ? adica ai vreun studiu in acest sens ca sa poti afirma asta? stii citi romani platesc la negru sau iau bani la negru sau declara doar unele contracte sau… sau… sau…? si apoi, cred ca ai uitat ce tocmai ai spus: "rromii bogati,care isi permit vile cu tunulete si jacuzzi si mercedesuri ultimul racnet (…) oare, cati din acestia isi platesc darile la stat?". iar eu la capitolul asta ti-am raspuns: "cam tot citi dintre romanii de aceeasi conditie". te asigur ca, de la mici nereguli pina la mari tunuri, aproape toti au cite un gainat pe guler. de ce ma iei acum la intors cu majoritatea romanilor, cind nu despre ei vorbeam"…
  ai vrut sa spui ca procentul de evazionisti dintre romanii bogati este EXACT acelasi ca la bogatii de etnie rroma? daca tu crezi asta, treaba ta.

  doamne, dumnezeule,…putin mai mult pragmatism, se poate? cei care vor deveni beneficiarii programelor de educare, renuntand la modul lor de viata bazat pe furat/cersit, vor trebui sa manance, totusi, si sa aiba un acoperis deasupra capului, pe care tot statul va trebui sa le asigure, nu? daca nici asta nu se numeste program social…iar programele pentru copiii strazii sunt SI PROGRAME DE EDUCARE.

 66. http://www.evz.ro/article.php?artid=329997

 67. a@m: am vrut sa spun exact ce-am spus – ca procentul de evazionisti, in mai mica sau mai mare masura, dintre romanii bogati este urias.

  acum sa te intreb eu: ceea ce ai vrut tu sa spui cu ultimul paragraf este ca, fiind efortul prea mare si costul prea ridicat ca sa desfasori programe de educare (repet, nu doar a tiganilor, ci si a noastra, dar continui sa ignori jumatatea asta a chestiunii), mai bine sa-i izolam in tara-ghetou?
  si de ce sa le asigure statul mincarea si acoperisul? noi de fapt despre ce tot vorbim aici?

  a@m, parerea mea (poate gresesc, deocamdata e parerea mea, motive sa mi-o schimb n-am) este ca suferim de lene sociala. noi, ca romani. asta apropo si de ‘mai mult pragmatism, se poate?’ ne este lene sa ne rezolvam problemele sociale pentru ca rezolvarea presupune efort si bani. mai bine le lasam asa o vreme, cit se poate, si eventual dupa aia ne gindim sa facem un pocinog radical, nu?

  @alexedi: multumesc pentru link. (si comentariile sint… edificatoare…)


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s