religia jedi

scrie un nene:

"Se pare ca niste idioti ce se considera ei insisi
Cavaleri Jedi au cerut Natiunilor Unite sa le recunoasca oficial religia. Asta
vine dupa ce in 2001 un recensamant a aratat ca 400,000 de americani practica
credinta Jedi ca pe religia lor proprie."
 
o să încerc să trec peste autosuficienţa tîmpă cu care
blogărul cu pricina îi numeşte pe subiecţii însemnării sale
idioţi/lunatici/proşti. atît poate omul, atît îl las să dea. oricum altele sînt nelămuririle mele de pildă, mie nici tufişul în flăcări nu mi se pare mai breaz. şi nici joseph smith şi fabrica de dumnezei pentru toată galaxia – şi totuşi sînt douăşpe milioane de mormoni (acuma, nu ştiu cîţi dintre ei au murit înainte să se nască) pe lumea asta şi toţi îl cred pe joseph smith…
…şi nici calul cu cap de mort pe care s-a înălţat mohamed în ceruri nu-i chiar…
a, deci toate astea sînt doar reprezentări simbolice ale unor idei fundamentale? foarte drăguţ, dar forţa jedi de ce n-are voie sa fie o reprezentare simbolica a unei idei fundamentale?
prin urmare, de ce n-ar avea voie sa fie o religie?
în dex, sensurile figurate ale religiei sînt crez şi cult.
în nodex se aminteşte definitia: "credinţă în existenţa unei forţe supranaturale (care implică un ansamblu de acte rituale) şi adorarea ei".
în dicţionarul de neologisme, religia e o
"formă a conştiinţei sociale, constituind o reflectare imaginară a realităţii naturale şi sociale; confesiune; credinţă într-o divinitate"
e vreo buba pe-aici? unde anume nu s-ar încadra credinţa cavalerilor jedi?
toate religiile îţi propun/ordonă să fii aşa şi-aşa şi să te porţi aşa şi mai ales nu altminteri. să fii drept şi cinstit, să te lepezi de averi sau dimpotrivă, să sporeşti averea dumnezeului (tău), să fii monogam sau poligam, să faci prozeliţi sau nu care cumva, să răspîndeşti credinţa ta cu sabia sau cu ramuri de sălcii. "codul jedi" te vrea şi el ‘drept şi cinstit’ şi alte asemenea neoromantisme.
toate religiile fac focus pe un personaj sau pe… o forţă. cu ce-ar fi mai prejos cei peste 70.000 de australieni care declară la recensăminte că ei cred în ‘the force’, cîmpul de energie care le dă putere cavalerilor jedi din filmele lui lucas? credincioşii wicca cred într-o ‘putere creatoare’ (asta se scrie tot cu majuscule, dar eu sufăr de o lene funciară) care zace în fiecare om şi spun că biblia lor e "vîntul şi ploaia"
 
religia, cred eu, este o minciună cu superbe calităţi şi înfricoşătoare defecte. din perspectivă istorică, ordinul cavalerilor jedi mi se pare mult mai puţin înspăimîntător decît religiile majoritare.

Reclame

17 comentarii

 1. corect!

 2. religia si politica.. te piji pe ele si le dai foc. nu pot fi toti oameni de stiinta, da prosti e toti intr’un fel sau altu. mergem mai departe..

 3. sunt cam ude ca sa mai ia foc dupa ce te piji pe ele, mai vodky. dar altminteri, da, le cam dai foc, ca-s …… jenibile, ca sa ma opresc aici.
  mdap, ce face o religie mai universala ca alta? credibilitatea? PR-ul? cit de bine isi vinde imaginea? de ce cred? pentru ca am fost invatat sa cred ca maimutele alea ‘celebre’ din povestioara care a tot circulat pe mailuri, cele pe care se arunca apa, si pina la urma nu s-a mai dus nici una sa ia banana, desi nu avusesera nici o experienta negativa ref. bananele alea. cred pentru ca mi s-a spus ca….
  of…….

 4. „ordinul cavalerilor jedi mi se pare mult mai puţin înspăimîntător decît religiile majoritare.” amen to that!

 5. Ah, don’t get me started, missy. Aceşti cavaleri jedi sunt la fel de penibili ca şi ortodocşii noştri (şi ai lor). Eu zic să se aprobe. Ce mai contează, încă o gloată de cre(s)tini? E mare grădina lui moş crăciun (care crede în el).

 6. Depinde. Crestinismul, mahomedanismul, budismul, hinduismul si cate or mai fi, sunt religii relativ vechi si ofera baza din care s-au derivat cultele alternative din prezent. Despre cele vechi, antropologii sustin ca se pliaza pe cosmologii traditionale, carora le opun viziunile moderniste asupra lumii. Lung subiectu si complicat, dar se reduc in fond la o forma de cultura.
  Forta lui Lucas e o idee simpatica dintr-un SF, cu potential de simbol, e drept. Totusi, e o idee comerciala promovata la fel de comercial si in mod declarat drept fictiune. Despre restul religiilor, se presupune ca ar fi adevarate si adeptii trebuie sa creada in fortele pe care se fondeaza. Star Wars e clar pura fictiune. Cam greu sa mai ai loc de credinta.
  Din perspectiva asta, religie ca si credinta nu ca maxima-de-trait-traiu, shfortza pare putin cam absurda. Daca n-o fi Lucas profet in disguise.

 7. ‘se presupune’, cum spuneai. diferenta dintre o presupunere subtire, la absurditatile careia mi se argumenteaza cu ‘metafore’, si o constructie declarat metaforica este… la rindu-i subtire.

 8. una peste alta, religia Jedi e un cacat, orice ati zice voi astia care va dati rotunzi cu comparatiile intre iehova si mahomed. pai n-ati vazut cum a venit un sith, unul singur, batran, fara dinti in gura, cu cosuri pe frunte, si i-a fentat pe toti ca pe niste diletanti? si l-a mai corupt la droguri si femei si pe ala cel mai cu potential care era, adica tasu lu fisu lu ala de respira greu. religia sith e mai tare. avem echipaaa, avem valoareeee…

 9. Albu, nu sari la mine, ca eu nu-s cavaler jedi, asta una la mina. doi la mina, cu „realitatea e realitate” te referi cumva la realitatea din biblie? 🙂 din coran 🙂 din turnul de veghe? 🙂 din cartea lui moron? 🙂
  „omul recent” (vai, ce ma incinta sintagmele astea bine insusite) „se patrunde” de concepte bine legate si frumos impachetate. spre deosebire de… credinciosii religiilor?
  ‘aide, zau, albule, nu veni la mine-n blog cu d-astea.

 10. (linkul era deja in insemnare, daca n-ai observat. asa citesti totul, de regula? pe sarite? ca, atunci, nu ma mira ca n-ai inteles ce-am zis)

 11. Nu mai vin daca nu ma primesti:)

 12. ei, pe naiba! ba chiar te rog sa vii mai des, poate-ti devine mai clar ce voiam sa zic 🙂

 13. Hai ca nu-s chiar asa de rau cu sarmanii Jedi! Oricine e liber sa creada in ce vrea: fie un par, un tufis, un porumbel, polistiren expandat sau corn flakes. Dar de aici si pana la a te expune intr-un mod aproape biblic in fanatismul tau, e cale multa. Dupa cum am spus si pe blogul meu: Daca s-ar institutionaliza in Romania un cult al razboinicilor luminii, oare cati adepti ar avea?

  Anyway…Filmul e film, realitatea e realitate. Trebuie sa fii putin dus cu salupa sa te crezi cavaler Jedi si, mai mult, sa te increzi intr-o simpla notiune de marketing global. La asta se reduce totul. Toate filmele bune, cartile bune transforma constiinte si decid destine. Trebuie sa stii unde sa lasi o carte sa te influenteze si unde sa iei soarta in brate. Cu alte cuvinet…WAKE UP PEOPLE! Sau va scoateti sabia cu laser si ma trimiteti in spatiu?

  Asta e societatea postmoderna, omul recent, care in absenta si demitizarea oricarei urme de sacru in viata cotidiana, se patrunde de orice concept mai bine legat sau mai frumos impachetat: ATENTIE insa. Patrunsi de idei au fost si nazistii.

  Hai pa!
  blogul: aici

 14. OK, mai vin! Dar mai intai ma duc sa mai citesc si io „neste almanahe” sa vad ce-i cu cavalerii astia jedi. Indoi-m-as sa imi schimb optiunile, dar, la naiba, daca sunt sute de mii de indivizi d’astia, ceva-ceva tot tre sa fie la mijloc. LOL .
  Religia, precum razboaiele, si-o face omul cu mana si cu capul sau. Daca mai pune si suflet in asta, atunci devine periculos.

  SPOR!
  „Fiecare are o conducta. Conteaza cat duce cu ea!”

 15. nu mai insist sa explic ca n-aveam nici o treaba cu ‘schimbatul optiunilor’ si ca era cu totul alta ideea…
  cum spuneam, mai vino sara pe la noi, albule draga, ca poate…
  🙂

 16. ba frate vodky … stii ce iti zic si iti sugerez inainte sa critici sau sa judei pe cineva sa vb urat de ei,mai bine invata sa scrii uitete si tu cum ai scris ca un analfabet nu cred ca iti sta tie in putere sa critici sau sa judeci sau ori care din voi….mai bine rugativa la D-zeu sa va ierte pacatele si pocaitiva….amin

 17. sai ba ori ce ati zice D-zeu exista cum se puteau realiza toate asa de perfect si asa de bine gandite…daca nu exista un om perfect care sa le faca ganditiva bine ca daca nu va intoarce-ti o sa ardetii in iad,….dac vrea cineva sa ma contrazica sau sa ma critice sa intre pe ID meu de mes"claudiu_tonci"asta ii ID


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s